Säälimätön Iiro Viinanen – muistelmissa saavat huutia puoluetoverit ja keskustalaiset

Entisellä valtiovarainministerillä oli vain yksi politiikka, jonka arvostelijat kuuluivat vihollisleiriin.
Politiikka 1.10.2014 10:00
Huhtikuu 1992: pääministeri Esko Aho (vas.), kehitysyhteistyöministeri Toimi Kankaanniemi, liikenneministeri Ole Norrback, ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen Helsingissä. © Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Esko Ahon (kesk) porvarihallitus pysyi koossa koko vaalikauden 19911995 vain siksi, että Aho ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) pystyivät pitämään kurissa keskustan ja kokoomuksen pelurit, jotka pyrkivät kaatamaan hallituksen tai junailemaan itselleen parempia asemia ministeristössä.

Viinasen tänään keskiviikkona julkaistuissa muistelmateoksessa Vaaran vuodet 19911995 – muistelmia ja päiväkirjamerkintöjä (Paasilinna) arvostellaan jyrkästi useita kokoomuksen ja keskustan silloisia ja nykyisiäkin vaikuttajia.

Aholla ja Viinasella oli vaalikauden alussa yhteinen tavoite: estää valtiontalouden täydellinen romahdus ja pitää Suomi luottokelpoisena. Kaikki muu oli tälle tavoitteelle alisteista.

Päiväkirjamerkintöjä kirjassa on kahdelta vuodelta. Teoksen alkuluvun ja loppusanat on kirjoittanut toimittaja Kalle Heiskanen.