Rogozin: ”Nato-jäsenyys on väärä polku”

Suomen liittyminen Natoon militarisoisi Pohjois-Euroopan, varoittaa Venäjän Nato-suurlähettiläs Dmitri Rogozin.

Teksti Kalle Schönberg, Moskova

Venäjän Nato-suurlähettiläs Dmitri Rogozin, miten Venäjä suhtautuu Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen?

”Suhtaudumme siihen kielteisesti.”

Miksi?

”Tällä hetkellä meillä ei ole Pohjois-Euroopassa strategisia aseita. Joukkomme Leningradin alueella ja Karjalassa eivät muodosta kenellekään mitään vaaraa. Mutta jos Suomesta tulee Naton jäsen ja voimatasapaino Pohjois-Euroopassa muuttuu, se johtaa erittäin vakavaan keskusteluun Venäjän poliittisessa luokassa.”

Venäjä voisi siis lisätä sotilaallista läsnäoloaan Suomen rajan lähellä?

”Jos Suomi liittyy Natoon, me ilman muuta reagoimme vahvistamalla turvallisuuttamme Pohjois-Euroopassa. Nato-keskustelu Suomessa muuttaa jo nyt voimatasapainoa ja on erittäin tarkan huomion kohteena Venäjällä. Jos siis suomalaiset Natoa kannattavat poliitikot katsovat, että tällä tavalla he voivat parantaa turvallisuutta, niin mielestäni se on väärä polku. Se provosoi Euroopan uuteen jännitykseen, joka ei ole kenellekään hyödyksi.”

Venäjä on erittäin huolestunut Georgian ja Ukrainan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä, mutta samanlaista huomiota ei ole kiinnitetty Suomen mahdolliseen jäsenyyteen. Tarkoittaako tämä, että Venäjä ei näe Suomen Nato-jäsenyyden olevan samanlainen uhka?

”Ei tarkoita. Uhka on samalla tasolla. Suomen jäsenyys Natossa on kuitenkin tällä hetkellä vielä lähinnä mielikuvitusta. Tämän vuoksi mitään huomattavia negatiivisia reaktioita Venäjältä ei ole tullut. Mutta tietysti jos Suomi tai joku Suomen poliittisen luokan merkittävä osa lähtee voimakkaasti ajamaan tätä asiaa, tämä nousee vakavan keskustelun kohteeksi Venäjällä.”

Miten Suomen Nato-jäsenyys muuttaisi sotilaallis-poliittista tilannetta Pohjois-Euroopassa?

”Mielestäni se johtaisi Pohjois-Euroopan militarisoitumiseen. Tällä hetkellä tällaista kehitystä ei ole. Nyt Pohjois-Eurooppa näyttää koko muulle Euroopalle esimerkkiä, miten voidaan löytää yhteisymmärrys, harjoittaa kauppaa ja kehittää turismia, mutta ei kalistella aseita. Jos Ruotsin ja Suomen puolueeton asema muuttuu, Pohjois-Euroopan militarisoitumista ei voida välttää kaikkine psykologisine, ekologisine ja muine seuraamuksineen.”

Baltian maat ja Norja ovat jo Natossa. Muuttaisiko Suomen Nato-jäsenyys enää merkittävästi tilannetta?

”Baltian maiden liittyminen Natoon ei parantanut suhteitamme niihin. Usko siihen, että liittyminen Natoon voisi parantaa suhteita Venäjään on vain raskaan sarjan propagandaa. Se ei johda mihinkään hyvään. Suomen tai Ruotsin liittyminen Natoon muuttaa sotilaallis-poliittisen tasapainon, ja Venäjä ei voi olla ottamatta tätä huomioon. Mielestäni henkilöt, jotka yrittävät kammeta Suomen perinteiseltä puolueettomalta linjalta, työntävät maatanne liukkaalle vastakkainasettelun tielle.”

Eräs venäläinen diplomaatti Suomessa ehdotti Suomen puolustusvoimille tiiviimpää yhteistyötä Venäjän puolustusvoimien kanssa. Näettekö tässä mahdollisuuksia?

”Kahdenkeskisessä sotilasyhteistyössä on aina suuret mahdollisuudet erityisesti naapurimaiden kesken. Suomalais-venäläiset sotaharjoitukset olisivat erittäin hyödyllisiä, koska sotilaamme tutustuisivat toisiinsa, vaihtaisivat kokemuksia. Suomalaisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus varmistaa oma turvallisuutensa menemättä mukaan vieraisiin seikkailuihin, sotilaallisiin sellaisiin.”

”Jos Suomi menee Natoon, Suomen pitää lähettää sotilasjoukkojaan sinne, missä yhdysvaltalaiset joukot suorittavat sotilasoperaatioitaan. Tämän vuoksi heti kun suomalaiset poliitikot alkavat puhua Natoon liittymisestä, heidän pitäisi puhua myös siitä, että suomalaiset pojat joutuvat kuolemaan Irakissa, Afganistanissa ja mahdollisesti Iranissa ja muilla konfliktialueilla. En ymmärrä, missä on Nato-jäsenyyttä ehdottavien suomalaisten poliitikkojen isänmaallisuus.”