Rinteen, Sipilän ja Orpon vaalilupaukset voidaan heittää roskakoriin – Rahaministeriö löi pöytään tylyt talousluvut

Kommentti: Poliitikot lupailevat vappusatasia ja verohuojennuksia, jos työllisyysaste nousee. Ei nouse riittävästi, ennustaa valtiovarainministeriö.
Kokoomuksen Petteri Orpo, Sdp:n Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä ennen MTV3:n tenttiä Helsingissä 2. huhtikuuta 2019.
Kokoomuksen Petteri Orpo, Sdp:n Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä ennen MTV3:n tenttiä Helsingissä 2. huhtikuuta 2019. © JUSSI NUKARI / Lehtikuva

Kansalainen. Nyt tarkkana.

Valtiovarainministeriö julkaisi ennusteensa talouskasvusta ja sen kehityksestä 4. huhtikuuta 2019. Ministeriön viesti talouskasvusta ei ole myönteinen. Talous kasvaa arviolta 1,7 prosenttia tänä vuonna, minkä jälkeen kasvu hidastuu vuosina 2022 ja 2023 prosentin paikkeille.

Syy Suomen talouskasvun hiipumiselle on maailmantalouden hidastuminen. Erityisesti Euroopassa kasvunäkymät ovat huonot. Ja jos muilla menee huonosti, myös Suomella menee huonosti. Kysyntä hiipuu ja vientieurot jäävät haaveeksi.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan talouskasvun hiipuminen vaikuttaa myös työllisyysasteeseen. Nyt työllisyysaste on noin 72 prosenttia. Nykyinen työllisyystaso ei kuitenkaan riitä rahoittamaan hyvinvointivaltiomme menoja, jos on uskominen johtaviin poliitikkoihimme ja erinäisiin talousviisaisiin.