Riitaisa perustuslaki­valiokunta heitti valokeilan EU-pakettia kritisoineeseen kokoomukseen – ”Emme halua ajaa Eurooppaa kaaokseen”

Valiokunnan ratkaisu on jo ehtinyt tuoreeltaan herättää ihmetystä. Elpymispaketti menee läpi eduskunnasta, jos hallitus pysyy yhtenäisenä.
Politiikka 27.4.2021 19:49
© Jussi Nukari/Lehtikuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi tänään tiistaina 27. huhtikuuta, että EU:n 750 miljardin euron elpymispaketti tarvitsee suuressa salissa taakseen kahden kolmasosan enemmistön.

Valiokunta ei ollut päätöksessään yksimielinen, vaan asia ratkesi äänin 9–8.

Oppositiopuolueet ja keskusta kannattivat kahden kolmasosan vaatimusta. Muut hallituspuolueet jättivät lausuntoon eriävän mielipiteen.

Perustuslain mukaan kahden kolmasosan enemmistö vaaditaan, jos päätöksellä siirretään merkittävää toimivaltaa Euroopan unionille. Tästä on valiokunnan mukaan kyse.

"Asiassa tehtävät merkittävät uudet tulkinnat muuttavat unionin keskeisiä toimintaperiaatteita tavalla, jonka voidaan ajatella asiallisesti rinnastuvan siihen, että EU:n sekundäärilainsäädäntöön sisällytetään perussopimuksissa määriteltyihin velvoitteisiin nähden merkittäviä uusia menettelyjä tai elementtejä, joita Suomi ei ole hyväksynyt perussopimusten voimaansaattamisen yhteydessä", lausunnossa sanotaan.