Rice toivoo Suomelta apua Afganistanissa

Politiikka 17.7.2008 20:39

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice toivoo Suomen jatkavan siviilikriisihallintaa ja poliisikoulutusta Afganistanissa. Tapaamisen yhteydessä ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) esitti kolleegalleen vierailukutsun Suomeen.

Stubb totesi, että Suomi aikoo jatkaa toimintaansa maan pohjoisosissa. Rice ei Stubbin mukaan pyytänyt Suomelta lisäjoukkoja tai joukkojen siirtämistä etelään, joka on rauhattomampi kuin pohjoinen.

Suomella on 119 rauhanturvaajaa Afganistanissa, ja uusin maahan lähetetty ryhmä on nimenomaan poliisikouluttajia.

”Rice nosti myös esille Suomen panoksen Kosovon rauhanturvaoperaatiossa Kforissa. Kyllä Yhdysvalloissa tiedetään ja arvostetaan Suomen vahvaa panosta Naton kriisinhallinnassa”, Stubb sanoi.

Kovaa puhetta Moskovasta

45 minuutin tapaamisessa ministerit käsittelivät päällimmäiset kansainväliset kysymykset, kuten Georgian, Iranin, Venäjän, EU:n tilanteen ja unionin suhteet Yhdysvaltoihin.

Rice antoi tukensa Suomen toiminnalle Etyj-puheenjohtajana ja pyrkimyksille rauhoittaa tilannetta Georgiassa. Yhdysvallat on itsekin aktivoitunut Georgian suunnalla; Rice on äskettäin vieraillut Tblisissä ja ollut suoraan yhteydessä Venäjän ulkoministeriin Sergei Lavroviin.

Stubb ja Rice arvioivat molemmat, että Venäjän viimeaikainen retoriikka Georgian suuntaan on ollut harvinaisen kovaa. Georgiasta irtautumaan pyrkivät Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat tukeutuneet Moskovaan.

Ministerit pohtivat myös Venäjän kehitysnäkymiä Sergei Medvedevin presidenttikaudella.

”Molemmilla on näkemys, että on syytä sekä optimismiin että pessimismiin”, Stubb sanoi.

Tilaisuudessa ei ehditty käsitellä ilmastokysymyksiä eikä Natoa muuten kuin rauhanturvaoperaation osalta.

Stubb selosti Ricelle EU:n tilannetta Lissabonin sopimuksen suhteen ja toivoi, että EU vielä saisi sopimuksen voimaan, jotta unioni voisi toimia tehokkaammin.

Samaa teemaa Stubb aikoi jatkaa myös puheessaan Carnegie-instituutissa. Ulkoministeri suunnitteli pitävänsä puheen ilman valmista tekstiä, muistiinpanoihinsa nojaten.

”Esitän erilaisia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja siitä, miten EU:n asemaa voidaan vahvistaa, ja argumentoin, että vahva EU on myös Yhdysvaltain etu”, Stubb tiivisti viestinsä.

Stubb kutsui Ricen Suomeen

Ulkoministeri Stubb esitti Ricelle kutsun osallistua Etyjin ulkoministerikokoukseen Helsingissä 4.-5. joulukuuta.

Rice ei vielä tiennyt, pääseekö paikalle, mutta Stubb houkutteli häntä sanomalla, että Etyj-kokous on tilaisuus tavata noin neljännes maailman ulkoministereistä kerralla. Joulukuussa Rice on jo lähtökuopissa ennen Yhdysvaltain presidentin vaihdosta.

”Hän otti kutsun vastaan ja toivoi pääsevänsä”, Stubb kertoi.

Rice mainitsi samalla, että kävisi Suomessa mielellään jääkiekkomatsissa. Stubb sanoi aikovansa selvittää, pelataanko niihin aikoihin mitään SM-liigan ottelua Helsingissä.

”Ja jos e pelatai, niin järjestetään”, Stubb uhosi.

Ministerien oli alun perin tarkoitus pelata golfia yhdessä Stubbin vierailun yhteydessä, mutta Ricen matkakiireet tekivät aikeet tyhjiksi tällä kertaa.

Stubbin mukaan Rice oli kertonut, että hän aikoo nykyisen tehtävänsä jälkeen suunnata takaisin yliopistomaailmaan ja Stanfordin yliopiston rehtoriksi. Stubb lahjoitti Ricelle tuoreen kirjansa The EU, How Does It Work ja kertoi Ricen alkaneen heti kaipailla kirjoitustöihin itsekin.

Teksti Nina Törnudd (STT)