Putoamisvaarassa

Politiikka 22.2.2007 09:44

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg käy poliittista eloonjäämiskamppailua maaliskuun eduskuntavaaleissa. Kolmisen­kymmentä muutakin kansanedustajaa on vakavassa putoamisvaarassa.

Apua, auttakaa hyvät ihmiset!

Jos muiden puolueiden vaalistrategeja ja muita tarkkailijoita olisi uskominen, vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronbergin, 63, pitäisi anella hädissään tukea Joensuun taidemuseoon saapuvilta ihmisiltä.

On alkamassa tilaisuus, josta käynnistyy Cronbergin vaalikampanjan loppukiihdytys. Virallisesti tarkoituksena on juhlistaa kirjailija Tuula-Liina Variksen työstämän, Cronbergin elämästä kertovan Maailman kansalainen -kirjan ilmestymistä.

Moni Pohjois-Karjalan vihreistä aktiiveista supattaa jo ennen tilaisuuden alkua, pitäisikö ihmisiä patistaa ihan suoraan levittämään ystävilleen ja tuttavilleen sanaa, että äänestäkää Cronbergia. Pelko hänen eduskuntapaikkansa menettämisestä kalvaa monia.

Itse ehdokas vaikuttaa rauhalliselta. Hän hymyilee, kättelee ja halailee. Tutuista on hyvä ammentaa taistelutahtoa.

Tavoitteena 8 000 ääntä

Puolueensa puheenjohtajana Cronberg on maaliskuisten eduskuntavaalien näkyvin putoajaehdokas. Suuret tiedotusvälineet ovat jo kauan toistelleet, että Cronbergin uudelleenvalinta edellyttää ihmettä, äänimäärän tuplaamista.

Todellisuudessa Cronbergin ei tarvitse välttämättä kaksinkertaistaa äänipottiaan selvitäkseen eduskuntaan.

”Minun pitää saada lähes 8 000 ääntä”, Cronberg laskeskelee. ”Kun tein valinnan pysyä ehdokkaana Pohjois–Karjalassa, arvioin läpimenon mahdolliseksi. Uskon yhä siihen.”

Reilut 8 000 ääntä ja Cronberg jatkaa eduskunnassa, päättelee myös Pohjois-Karjalan vihreiden puheenjohtaja Ville Elonheimo. Hän luottaa muidenkin vihreiden ehdokkaiden keräävän kannatusta, jolloin koko listan potti voisi nousta 12 000 äänen korville. Tällöin listan varmalle ykköselle eli Cronbergille aukenisi jatkopaikka.

Viime viikolla Cronbergin tulkittiin jo valmistautuvan henkisesti putoamiseen. Hän muistutti, ettei puoluejohtajan tarvitse olla välttämättä kansanedustaja, eihän Pekka Haavistokaan (vihr) ollut.

Joensuussa Cronberg ei suostu pohtimaan aihetta yhtään enempää.

”En ajattele putoamista ollenkaan”, hän vakuuttaa.

Vihreitä epäillään

Cronbergin tukijat unohtavat hetkeksi putoamispelot, kun maakunnan ikoneihin kuuluva, entinen maaherra ja keskustan ministeri Esa Timonen ryhtyy laskettelemaan juttua puhujapöntöstä.

”Sinulle Tarja on annettu kohtuuttoman paljon lahjoja”, Timonen kehuu pilke silmäkulmassa. Hän muistelee ”kahden tieteen tohtorin” hoidelleen isoa lammaslaumaa omavaraisessa Höytiäisen Teerisaaressa kuin vanha tekijä.

Paikalla on muitakin paikkakunnan silmäätekeviä. Eturivissä istuu viiden professorin suora, jollaisen olisi voinut kuvitella 1920- tai 30-luvulla kokoomuksen tai Edistyspuolueen kärkiehdokkaan tilaisuuteen. Myös kulttuuriväkeä näkyy salissa, tunnetuimmasta päästä kirjailijat Heikki Turunen ja Matti Mäkelä.

Vihreitä johtava tekniikan ja kauppatieteiden tohtori on selvästi alueen tiede- ja kulttuuriväen suosiossa. Mutta se ei vielä takaa vaalimenestystä.

Tavallisten pohjoiskarjalaisten käännyttäminen Cronbergin äänestäjiksi ”edellyttää rohkaisemista”, kuten kansalaisvaltuuskuntaan kuuluvat toistelevat. Pohjois-Karjalan maakuntajohtajana 1990-luvulla työskennelleen Cronbergin tiellä on yksi mutta: hänen puolueensa. Vihreät mielletään etelän kaupunkien puolueeksi.

Bioenergialla työpaikkoja

”Olen halunnut levittää vihreää ajattelua nuorten kaupunkilaisten naisten ulkopuolelle”, Cronberg korostaa. Siinä yksi syy haluun olla ehdokkaana nimenomaan Pohjois-Karjalassa.
Oman alueen ihmisten edustaminen on Cronbergin mielestä suorastaan kansanedustajuuden ”eettinen lähtökohta”.

Cronberg kiertää lähiviikkoina Pohjois-Karjalan kuntia teemalla ”Tarja tutuksi”. Kampanjalehdykkä, alueen valtalehdelle piruileva Tarjalainen ilmestyy kahdesti viikossa, ja paljon muutakin on luvassa.

Kiertueellaan Cronberg yrittää valaa uutta toivoa Perloksen lopetusuutisen masentamalla alueella. Hänen pelastussanomanaan on bioenergia, puun kestävä käyttö energian tuotantoon.

”Bionenergian tuotannon pitää korvata Perloksen työpaikat”, Cronberg sanoo kirkkain silmin.
Kevään 2003 vaaleissa Cronbergia kannatti reilut 5 600 pohjoiskarjalalaista. Silloin vihreät ja keskusta olivat vaaliliitossa, joka hyödytti Cronbergia. Pelkillä vihreiden äänillä hän ei olisi noussut eduskuntaan.

Vihreät neuvottelivat Pohjois-Karjalaan punavihreää vaaliliittoa Sdp:n ja vasemmistoliiton kanssa, mutta se kariutui keväällä 2006 demarien vastustukseen. Kun Pohjois-Karjalan kansanedustajien määrä laskee seitsemästä kuuteen, kansanedustajapaikan uusiminen on Cronbergille tuskaisaa.

Hänen pahimpina vastuksinaan ovat – vihreitä epäilevien pohjoiskarjalaisten lisäksi – alueen keskustalaiset kärkinaiset, kuten Anu Vehviläinen, joka istui eduskunnassa 1995-2003.

Teksti Jarkko Vesikansa
SK 4/2007

Takaisin