Niinistön hyvät ja pahat porvarit

Presidentti ja porvarivalta -kirjan mukaan poliitikot jaetaan yhä niihin, joihin presidentti luottaa ja niihin, joihin hän ei luota.

Eduskuntavaaliehdokas Sauli Niinistö ja Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen (vas.) vaaliristeilyllä M/S Kokoomus III -eduskuntavaaliristeilyllä m/s Galaxyllä 3. helmikuuta 2007. Kokoomuksen puoluejohto, eduskuntavaaliehdokkaat sekä 1500 muuta kokoomuslaista kokoontuivat risteilylle nostattamaan vaalihenkeä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja eduskuntavaaliehdokas Sauli Niinistö vaaliristeilyllä helmikuussa 2007. © Markku Ulander / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön mielestä kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen rikkoi miesten välisen sopimuksen vuonna 2007.

Sopimuksen mukaan Niinistö olisi halutessaan voinut ryhtyä pääministeri Matti Vanhasen (kesk) toisen hallituksen ulkoministeriksi.

Tänään julkistetussa kirjassaan Presidentti ja porvarivalta- ristiriitoja tasavallan sisäpiirissä Tuomo Yli-Huttula kertoo sopimuksesta. Niinistön ja Kataisen muistikuvat tapahtumista ovat erilaiset.

”Meillä oli välipuhe Kataisen kanssa, että minulla on ehdoton optio valita tehtävä. Minä puhuin erityisesti ulkoministerin tehtävästä. Hän oli valmis antamaan puhemiehen paikan, koska ei enää pitänyt suotavana ministeriyttäni”, Niinistö kertoo kirjassa.

Niinistö on katkera Kataiselle siitä, että häntä käytettiin lähinnä vaalityöntekijänä, joka itse keräsi 60 000 ääntä.

Valinnat
DEKKARIT

Daniel Kuisma ja agentti Forsten ovat trillerisyksyn uudet sankarit.

Romaani

Risto Isomäki vaihtoi tulevaisuustrillerit vanhaan mytologiaan.

ooppera

Pikaparantola rakastaa klassisia kliseitä.

Elokuva

Taiteellinen toimintadraama vie thaivankilaan.

ELOKUVA

Elämäkertaelokuvan Olavi Virta laulaa ja juo.

vehjetärpit

Sisältö