Postin lakko on kiusallinen demareille

Riitaan ovat sotkeutuneet sekä sosiaalidemokraattien vetämät ammattiliitot että valtio, jossa ratkaisijan paikalla on omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero saapuu eduskunnassa 2. lokakuuta 2019.
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero pohtii ratkaisua Postin ongelmiin. © JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Maanantaina alkaneen postilakon asetelmat ovat poikkeuksellisen vaikeat. Perinteisen työnantajien ja palkansaajien vastakkainasettelun lisäksi kiistaa mutkistavat palkansaajajärjestöjen keskinäiset jännitteet ja jakelualan murros.

Postin palkkaneuvottelut ovat aiheuttaneet säröjä ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n ja sosiaalidemokraattien riveihin. Puheenjohtaja Heidi Niemisen (sd) johtaman Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun ja Postin selkkaukseen on sotkettu Teollisuusliitto, jota on syytetty jäsenistön kalastelusta.

Teollisuusliitto, jonka puheenjohtaja on niin ikään sosiaalidemokraatti Riku Aalto, on kiistänyt väitteen jyrkästi. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd) ei ole ainakaan julkisesti ryhtynyt sovittelijaksi.

Posti siirsi 700 lähinnä pakettikeskusten työntekijää Postin ja Paun sopimuksesta Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimukseen.

Sisältö