Politiikka tuoksui aiemmin ministerisyytteiden käsittelyssä – Vihreiden Haavisto-vastalause oli paluuta 1980-luvulle

Perustuslakivaliokunta on kelvannut varsinkin opposition aseeksi. Vain neljä kertaa lähes sadan vuoden aikana ministeri on päätynyt valtakunnanoikeuteen.
Politiikka 23.12.2020 14:56
Ministeri Kauko Juhantalo tuomittiin valtakunnanoikeudessa vuonna 1993. Tuolloin perustuslakivaliokunta kannatti syytteen nostamista yksimielisesti.
Ministeri Kauko Juhantalo tuomittiin valtakunnanoikeudessa vuonna 1993. Tuolloin perustuslakivaliokunta kannatti syytteen nostamista yksimielisesti. © Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Kansanedustajista koottu eduskunnan perustuslakivaliokunta on pystynyt toimimaan puolueettomasti, vaikka sen työssä on usein tuoksahtanut politiikka. Se on tullut esiin ministerimuistutuksissa ja vastalauseissa.

Vihreiden vastalause ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimintaa koskevaan mietintöön oli poikkeuksellinen, koska valiokunta yleensä hyväksyy mietinnöt yksimielisesti. Valiokunta totesi Haaviston rikkoneen lakia, mutta syytekynnys ei ylittynyt. Vihreiden mielestä Haaviston toiminnassa ei ollut moitittavaa.

Vihreiden vastalause oli paluuta 1980-luvulle ja 1990-luvun alkuun. Ennen ministerimuistutukset ja vastalauseet kuuluivat erityisesti opposition arsenaaliin.