Pietikäinen Stubbin seuraajaksi europarlamenttiin

Politiikka 1.4.2008 12:40

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Sirpa Pietikäinen siirtyy Alexander Stubbin seuraajaksi europarlamenttiin.

Pietikäinen sai europarlamenttivaaleissa vuonna 2004 kaikkiaan 30 042 ääntä eli viidenneksi eniten kokoomuksen ehdokkaista.

Pietikäinen kertoi tiistaina, ettei ollut osannut varautua uuteen tehtävään mitenkään. Hän sai kuulla siitä tiistaina aamulla kokoomuksesta.

”Kertoo vain siitä elämänlaista, että elämä on yllätyksellisiä käänteitä täynnä.”

Pietikäinen on viime vuodet toiminut hyvin monenlaisissa tehtävissä. Hän kertoo toimineensa useissa kansalaisjärjestötehtävissä, opettajana ja konsulttina sekä työskennelleensä neuvotteluinstituuttikoordinaattorina Helsingin kauppakorkeakoulussa. Koneen hallituksen jäseneksi hän tuli vuonna 2006. Lisäksi hän on toiminut äitinsä omaishoitajana.

Pietikäinen valittiin eduskuntaan vuonna 1983 vain 24-vuotiaana. Hän toimi myöhemmin kokoomuksen varapuheenjohtajana ja ympäristöministerinä. Hän vetäytyi vuoden 2003 vaaleista saatuaan jäätyään kiinni rattijuopumuksesta Hämeenlinnan rautatieaseman pysäköintipaikalla.

Euroedustajan kautta on jäljellä enää runsas vuosi, sillä seuraavat vaalit ovat jo kesäkuussa 2009. Pietikäinen ei ollut ehtinyt vielä tiistaina selvittää uuden tehtävän käytännön järjestelyjä, sen paremmin kuin mahdollista ehdokkuutta ensi vuoden vaaleissa.

”Ensin pitää katsoa nämä oman elämän arkiset asiat, miten ne järjestyvät.”

Kanerva-jupakkaa etäältä

Pietikäinen sanoi seuranneensa koko Kanerva-jupakkaa ”vähän etäisemmästä perspektiivistä”.

”Monella tapaa aika traaginen asia”, Pietikäinen sanoi.

Hänestä koko tapaus kertoo suomalaisen politiikan, mutta myös median muuttumisesta.

”Meillä on tämän tyyppisiin asioihin perinteisesti suhtauduttu paljon väljemmin kuin joissakin muissa maissa ja kulttuureissa. Jatkossa nähdään, onko tämä yksittäistapaus vai osa laajempaa kehitystä. Tämä kulttuuri ja meidän toimintamallimme hakee vielä paikkansa.”

Teksti Nina Törnudd (STT)