Petteri Orpon kauhukuva: soten kaatuminen katkaisisi kokoomuksen välit keskustaan pitkäksi aikaa

Uutisanalyysi: Sote-ratkaisu vaikuttaa myös eduskuntavaalien jälkeisiin hallituskuvioihin.

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajaksi valittu Aura Salla, varapuheenjohtajiksi valitut Mari-Leena Talvitie ja Antti Häkkänen, puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo, sekä varapuheenjohtajaksi valittu Sanni Grahn-Laasonen kokoomuksen puoluekokouksessa 10. kesäkuuta 2018. © JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

”Ei täältä lapsenlapsille jää paljon kerrottavaa”, yksi monet aikaisemmat puoluekokoukset nähnyt kokoomuskonkari summasi Turussa sunnuntaina päättyneen kokouksen annin.

Se oli kuitenkin tällä kertaa puoluejohdolle hyvä uutinen. Säyseä tunnelma kertoi, että kokoomus on ainakin päällisin päin yhtenäisenä uudelleen puheenjohtajaksi valitun Petteri Orpon käsissä.

Orpo edustaa kokoomuksessa samaa maltillista keskilinjaa kuin useimmat muutkin viime aikojen puheenjohtajat. Sillä on perinteisesti ollut vahva ote puolueen järjestökoneistosta, jonka kasvattina Orpo itsekin tuli aikoinaan valtakunnanpolitiikkaan.

Puoluekokouksen antama kuva ei ole kuitenkaan koko totuus kokoomuksen nykyisestä tilasta.

Vaikka Orpolla ei ole tällä hetkellä puolueessa varsinaista oppositiota, kokoomuksen sisällä on kaksi ryhmää, jotka suhtautuvat varauksellisesti joihinkin hänen johdollaan tehtyihin ratkaisuihin. Toisia kriitikoita yhdistää maantiede ja toisia ideologia. Osittain nämä ryhmät menevät päällekkäin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu