Perussuomalaisten koronataktiikka kuivui ministerijahdiksi – kokoomuksen tuki yllätti

Uutisanalyysi: Vaalikapinan kariuduttua perussuomalaiset otti kohteekseen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin.
Politiikka 26.3.2021 20:19
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 26. maaliskuuta 2021. © Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Hallituksen ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) piinaviikko päättyi perjantaina odotetusti. Perussuomalaisten koronataktikointi hajosi eduskunnassa: kuntavaalien siirto vahvistettiin yksimielisesti ja ministeri sai eduskunnan luottamuksen.

Perussuomalaiset poliitikot mekastivat viikkoja muiden puolueiden sopimuksesta lykätä kuntavaalit huhtikuulta pidettäväksi 13. kesäkuuta.

Puolueen nokkahenkilöt vihjailivat vielä perjantaina, että koronan nitistäminen on tekosyy, ja oikea peruste on perussuomalaisten korkea suosio.

Suurimman oppositiopuolueen taktiikka murtui jo eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, kun perussuomalaiset hyväksyivät vaalien siirron. Yleensä perustuslakivaliokunta tulkitsee vain lakiesitysten perustuslainmukaisuutta.

Perustuslakivaliokunnan tehtäviin ei kuulu ottaa kantaa lakien sisältöön. Poikkeuksia ovat juuri vaalit, Ahvenanmaan asiat ja saamelaisiin liittyvä lainsäädäntö.