Perussuomalaiset kokoontuvat puoluekokoukseen – kaksi vuotta sitten sama tapahtuma aloitti ennennäkemättömän sirkuksen

Jussi Halla-ahon nousu perussuomalaisten puheenjohtajaksi Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa 2017 pani koko suomalaisen politiikan sekaisin.
Väistyvä puheenjohtaja Timo Soini ja hänen tuore seuraajansa Jussi Halla-aho perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä 10. kesäkuuta 2017.
Väistyvä puheenjohtaja Timo Soini ja hänen tuore seuraajansa Jussi Halla-aho perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä 10. kesäkuuta 2017. © Marjo Tynkkynen

Perussuomalaisten puoluekokous pidetään 29. ja 30. kesäkuuta 2019 Tampereella. Puolueen nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi YouTubessa 5. kesäkuuta 2019 hakevansa seuraavalle kaudelle.

”Puoluekokous on meille perussuomalaisille tärkeä perhetapahtuma”, Halla-aho sanoo videolla. Kokouksessa tehdään kuitenkin myös päätöksiä, hän muistuttaa. ”Puoluekokous on oikea paikka haastaa.”

Kukaan Halla-ahon lisäksi ei ole kuitenkaan ilmoittautunut puheenjohtajakilpaan. Myöskään isoja linjariitoja ei ole odotettavissa. Perhetapahtuma siis.

Kun Halla-aho itse nousi puheenjohtajaksi edellisessä puoluekokouksessa Jyväskylässä kesäkuussa 2017, tilanne oli toinen.

Valta perussuomalaisissa vaihtui. Käynnistyi tapahtumien ketju, joka sekoitti Suomen politiikan ja keräsi sosiaaliseen mediaan herkeämättömän yleisön.

 

Kaikki alkaa, kun 20 vuotta perussuomalaisia johtanut Timo Soini ilmoittaa maaliskuussa 2017, ettei aio enää jatkaa.

Seuraajaehdokkaita ilmoittautuu seuraavien kuukausien aikana viisi, joiden joukossa ovat Jussi Halla-aho ja Sampo Terho. Soini ei nimeä suosikkia, mutta Terhosta kirjoitetaan lehtijutuissa perintöprinssinä.

Kesäkuun alussa 2017 huhut alkavat kiertää. Toimittaja Lauri Nurmen mukaan hallitus suunnittelee Halla-ahon voiton varalle ”soinilaisten” omaa ryhmää.

Helsingin Sanomien Marko Junkkari toppuuttelee kuulopuheita. Timo Soini vastaa ”plokilla” ja tyrmää ajatuksen mielettömänä.

”Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä”, Soini kirjoittaa. Ja jatkaa:

”Pidän loikkareita luusereina.”

 

Lauantaina 10. kesäkuuta 2017 perussuomalaiset äänestävät Jyväskylän Paviljongissa uudeksi puheenjohtajaksi Jussi Halla-ahon sekä varapuheenjohtajiksi Laura HuhtasaarenTeuvo Hakkaraisen ja Juho Eerolan. Huhtasaari voittaa istuvan ministerin, Jussi Niinistön. Kaikkia ”soinilaisina” pidetyt ehdokaat häviävät.

Vaalituloksen jälkeen osa järkyttyneistä perussuomalaisista lähtee Mustaan Kynnykseen. Baarin pöydissä tilannetta pui muun muassa kolme puolueen ministereistä. Alkaa syntyä suunnitelma.

Pääministeri Juha Sipilä ilmoittaa, että hallituksen tulevaisuudesta täytyy keskustella.

Sunnuntaina Suomen Sisu tuo puoluekokoukseen yllätyksenä saliin oman listansa, kun perussuomalaiset valitsevat puoluevaltuustoa. Yllätyslista kuitenkin häviää äänestyksen.

Samaan aikaan Naantalissa järjestetään vuosittaiset Kultaranta-keskustelut, joihin osallistuu moni suomalaisen politiikan keskeisimmistä henkilöistä.

 

Maanantaina 12. kesäkuuta Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo tapaavat Jussi Halla-ahon.

Muutamaa tuntia myöhemmin Sipilä tviittaa lopputuloksesta.

Orpo julkaisee samalla hetkellä identtisen viestin omalla tilillään.

Perussuomalaisten häädön myötä Sipilän hallitus menettää enemmistön eduskunnassa.

Alkaa näyttää siltä, että Suomessa ei kohta ole hallitusta, ainakaan ilman kristillisdemokraatteja tai Rkp:tä. Kummankin puolueen puheenjohtajat ilmoittavat olevansa valmiit hallitusneuvotteluihin.

Iltapäivällä Sipilä ja Orpo pitävät tilanteesta yhdessä tiedotustilaisuuden Kesärannassa.

Sipilä perustelee päätöstä sillä, että Halla-ahon kanssa on liikaa ”arvoeroa”. Orpo puhuu ihmisarvon kunnioittamisesta ja kynnyskysymyksestä. Kun tiedotustilaisuuden lopuksi toimittajat saavat esittää kysymyksiä, Sipilä tahtoo avata ajatuksiaan vielä enemmän:

”Haluan korostaa sitä, että ei ole olemassa oikeita arvoja tai vääriä arvoja. On olemassa erilaisia arvoja puolueiden välillä, ihmisten välillä.”

Jussi Halla-ahon valinnasta alkanutta kriisiä käsitellään myös illan A-studiossa. Ohjelmassa vieraana oleva Laura Huhtasaari tuo esille, että hänen mielestään politiikassa kuuluisi keskittyä faktoihin:

”Minusta meidän pitäisi tehdä asiakeskeistä politiikkaa, eikä mennä henkilöön.”

Kaikki eivät kuitenkaan malta:

 

Päivää myöhemmin, tiistaina 13. kesäkuuta, perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontuu eduskunnassa. Suuri osa ryhmästä kävelee sisään ryhmähuoneeseen ja poistuu sen jälkeen melkein heti.

Perussuomalaisten kansanedustajan työskennellyt Simon Elo ilmoittaa toimittajille, että 20 kansanedustajaa on juuri eronnut puolueen eduskuntaryhmästä. Loikkaajien joukossa ovat kaikki ministerit, myös Timo Soini.

Myöhemmin Elo on kuvannut, että tunsi tilanteessa itsensä Frodoksi, joka on saanut tehtäväkseen mahtisormuksen tuhoamisen.

Loikkaajat käyttävät itsestään nimeä Uusi vaihtoehto. Ryhmän edustajien määrä riittää hallituksen enemmistön säilymiseen eduskunnassa.

 

Samana tiistai-iltapäivänä Juha Sipilä ilmoittaa lähtevänsä viemään hallituksen eronpyyntöä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle tämän kesäasunnolle Kultarantaan Naantaliin. Sitten hän tviittaa:

Sipilä järjestääkin äkkiä tiedotustilaisuuden Turun lentokentälle. Toimittajat ihmettelevät paikkavalintaa. Sipilä selittää, että lensi ensin itse Helsingistä Turkuun, vaihtoi sitten autoon, jolla pian sen jälkeen, ennen Naantalia, tehtiin u-käännös.

Hallituskriisi on peruttu, ja Sipilä ilmoittaa, että hallituksessa jatkaa perussuomalaisista loikannut ryhmä. Kaikki entiset perussuomalaisten ministerit saavat pitää salkkunsa.

Myöhemmin illalla Timo Soini kirjoittaa, ettei olisi uskonut näkevänsä päivää, jolloin jättää perustamansa puolueen. Kaikki on tullut yllättäen.

”Näin vaaran, jota en halunnut uskoa”, Soini kirjoittaa.

”Masentavin päivä”, kommentoi Jussi Halla-aho. Hän sanoo uskovansa, että Soini on ollut yksi keskeisistä suunnitelman laatijoista ”operaatiossa”.

Tämän kaltaiseen pettämiseen oli vaikea uskoa, kun yrittää uskoa ihmisistä aina hyvää, Halla-aho valittelee.

Orpokin kiistää tienneensä suunnitelmasta mitään ja sanoo, että törmäsi aamulla ”sattumalta perussuomalaiseen toimijaan, joka kävi sanomassa minulle, että meillä on 20 nimeä”.

”Siinä oli käänteitä, joista kaikista en tiennyt, enkä haluakaan tietää”, kommentoi presidentti Niinistö tiistain tapahtumia.

Myöhemmin illalla Elo ja Tiina Elovaara puhuvat A-studiossa puolueen ”kaapanneista tahoista”, joiden he sanovat olevan osin ”puoleen ulkopuolisia” ja joiden toiminnassa on ”ihmisyyden vastaisia toimia”. Elovaara kertoo myös kokouksessa tehdyistä ”käsitervehdyksistä”, ja väite lähtee heti leviämään.

Käsimerkkien näyttämistä selvittelevät sekä poliitikot että toimittajat videoiden ja valokuvien avulla, mutta myöhemmin Elovaara itsekin myöntää, että asia on epäselvä.

 

Vajaata viikkoa myöhemmin, maanantaina 19. kesäkuuta 2017, hallitus antaa eduskunnalle virallisen tiedonannon uusista järjestelyistä. Istuntosalissa kiistellään siitä, oliko loikkareilla, keskustalaisilla ja kokoomuslaisilla salainen suunnitelma vai ei.

Perussuomalaisten tuore puheenjohtaja Laura Huhtasaari nimittää tapahtunutta ”härskiksi näytelmäksi”. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoo, että näytelmä muistutti hyvin käsikirjoitettua tv-draamaa.

”Ihmeellisiä mielikuvitustarinoita ja salaliittoteorioita”, kommentoi pääministeri Sipilä opposition väitteitä.

Samana päivänä Uusi vaihtoehto –ryhmä ilmoittaa olevansa jatkossa Sininen tulevaisuus ja aikovansa perustaa puolueen.

Päivää myöhemmin, tiistaina 20. kesäkuuta, eduskunta äänestää äänin 104–85 hallituksen luottamuksen puolesta.

Kesäkuun loppupuolella osa perussuomalaisista loikanneista muuttaa mielensä ja päättää loikata takaisin. Ensin, 22. kesäkuuta lähtee, toisin sanoen palaa, Kike Elomaa.

Myöhemmin Arja Juvonen tekee saman loikan. Sipilän hallituksellla säilyy kuitenkin enemmistö.

 

Tapahtunutta puidaan eduskunnassa vielä uudelleen marraskuussa 2017, kun Iltalehti ja Aamulehti uutisoivat ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtasen matkustaneen perussuomalaisten puoluekokouksen aikana pääministerin virka-asunnosta Kesärannasta pois auton takakontissa.

Kesärannan portilla oli ollut toimittajia, minkä vuoksi Virtanen oli suostutellut valtioneuvoston sopimusauton kuljettajan päästämään hänet takakonttiin, ajamaan portista ulos mutkan taakse ja päästämään hänet siellä ulos.

 

Keväällä 2019 Juha Sipilän hallitus eroaa sote-uudistuksen vuoksi 8. maaliskuuta, mutta jatkaa vaalien ylitse toimitusministeristönä.

Tästä huolimatta valtioneuvoston kanslian mukaan 1470 päivää istunut Sipilän hallitus on Suomen historian pitkäaikiaisin hallitus.

Hallituksen ulkoministerinä toimii loppuun asti Timo Soini.