Paula Risikko: Lapsia ei saa laittaa laman maksumiehiksi

Politiikka 21.4.2009 11:36

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) tyrmää kuntien säästöjen etsimisen päivähoidosta. Lapsia ei saa laittaa laman maksumiehiksi, hän varoittaa.

”Näpit irti päivähoidosta! On kummallista, jos emme ota 1990-luvusta mitään opiksi. Meillä on tutkimustietoa siitä, mitä tarkoittaa laman lapset”, Risikko sanoo.

Hallitus sopi äskettäin puolivälineuvotteluissaan aloittavansa Kuntaliiton kanssa ”normitalkoot”. Tarkoitus on katsoa, ohjataanko kuntien palvelujen tuottamista liian tarkoilla ohjeilla ja velvoitteilla.

Hanke herättää heti tuoreeltaan poliittisia intohimoja. Risikko puuttui asiaan Ylen uutisoitua päivähoidon ryhmäkokojen olevan esillä, kun kunnille haetaan helpotusta talousahdinkoon.

Aikeet tyrmäsi – liki samoin sanoin Risikon kanssa – myös Lastentarhanopettajaliitto.

”Puheet siitä, etteivät henkilöstöön ja päivähoidon ryhmien kokoihin liittyvät päätökset vaikuttaisi varhaiskasvatuspalveluiden laatuun, ovat vastuuttomia ja perättömiä. Totuus on juuri päinvastainen; henkilöstön osaaminen ja lapsiryhmien koko ovat varhaiskasvatuspalveluiden keskeiset laatutekijät”, liitto arvostelee tiedotteessaan.

Risikko nostattaisi ennemmin keskusteluun sen, miten palvelut kunnissa oikein tuotetaan. Samalla rahamäärällä saa sekä hyvää että huonoa, hän viittasi tuoreeseen vertailuun terveyskeskusten tuottavuudesta.

Kunnille voitaisiin Risikon mielestä tarjota tehostetusti tietoa siitä, miten tehtävät voidaan hoitaa järkevimmin. Hän valjastaisi tähän Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kuntaliiton osaajista kootut ”nopean toiminnan joukot”.

Päivähoidon nosti yhdeksi esimerkiksi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen. Hän vakuuttaa, että vireillä ei ole palvelujen ”vallankumousta”.

”Poliittinen liikkumavara normien suhteen on erittäin pieni. Säästöpaineissa elävien kuntien toiveena on vain saada joustoa tapoihin, joilla ne palveluita järjestävät. Tämä ei mitenkään automaattisesti tarkoita laadun heikkenemistä”, Kietäväinen sanoo.

Teksti Merja Könönen / STT