Paavo Lipponen: Sisältö hukassa ulkopolitiikan haastajilta

Politiikka 28.9.2007 08:27

Kokoomus on lähtenyt ulkopoliittiseen keskusteluun surkeilla korteilla. Tyhjän parranpärinän sijasta tarvitaan perusteltuja kantoja, arvelee Paavo Lipponen kolumnissaan.

Teksti Paavo Lipponen

Ulkopoliittinen keskustelu käy korkeilla kierroksilla, mutta mitä jää käteen? Mitä syytä on juhlia keskustelukulttuurin muutosta, jos keskustelijoilla ei ole mitään esitettävää? Yhtä turhanaikaista on ollut ylenmääräinen spekulaatio oletetuilla eroilla valtionjohdon eri henkilöiden linjoissa. Nyt on aika palata päiväjärjestykseen, jos aiotaan estää tarpeeton vahinko ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämiselle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen halusi nostaa puolueensa ulkopoliittista profiilia vaatimalla eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa Iisalmessa, että turvallisuuspoliittisessa keskustelussa olisi päästävä ”yliherkästä perinteestä” (Iisalmen Sanomat 29.8.2007). Kataisen mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ”ei välttämättä myöskään tarvitse vallita poliittista yksimielisyyttä”. Armollisesti Katainen myönsi oppositiolle oikeuden ”olla näissäkin asioissa eri mieltä”.

Eduskunnassa puolustusministeri Jyri Häkämiehen Washingtonin puheen jälkeen käydyssä keskustelussa valtiovarainministeri Katainen ”vaati suoraa puhetta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta” (Helsingin Sanomat 8.9.2007). Hän väitti suomalaisten olevan ”valitettavan pihalla …ihan sen takia, että me emme ole käyneet sellaista keskustelua”.

Kokoomusta lähellä oleva media on suorastaan hurmioitunut Häkämiehen ja Kataisen esiintymisistä. AamulehdenAlberto Claramuntin etusivun jutun mukaan ”historian lehti kääntyi” Häkämiehen puhuessa Washingtonissa 6. syyskuuta. Lehden pääkirjoituksen mukaan (AL 18.9.2007) ”kokoomus on lyönyt ulkopoliittiset korttinsa pöytään” eikä ”paluuta vanhaan keskustelukulttuuriin enää ole”.

Ketä Katainen haluaa opettaa? Mitä Venäjään ja niin sanottuihin haasteisiin tulee, Suomen kansaa ei pidä aliarvioida. Ei myöskään muita puolueita tai kokeneita ulkopolitiikan tekijöitä. Ei tässä tarvita edes Sokiaa Reettaa totuuksia laukomaan. Mutta ennen kaikkea: jos kokoomuksen kortit ovat tässä, ne ovat todella heikot. On pidetty puheita korkealla retorisella profiililla ilman mitään konkreettisia esityksiä tai ideoita siitä, mitä olisi tehtävä.

Kuka tällaista ”keskustelukulttuuria” kaipaa? Muita turhaan provosoimalla kokoomus vaarantaa sen yhteisymmärryksen, konsensuksen, tavoittelun, joka on välttämätöntä, mikäli aiotaan saada aikaan päätöksiä vaikeista asioista.

Lue koko juttu SK:sta 39/2007.

Ulkopoliittista keskustelua SK:ssa
Nyt erätauolle! (SK 38/2007)