Paaho Arhinmäki: Myös ravintoloiden alv alas

Politiikka 22.8.2009 07:00

Paavo Arhinmäen mielestä kuntien palkankorotuksilla edistetään tasa-arvoa. Niitä ei saa sitoa valtion maksamaan lisätukeen.

Paavo ArhinmäkiTuore puheenjohtaja Paavo Arhinmäki iloitsee gallup-luvuista, jotka ovat näyttäneet vasemmistoliitolle hienoista nousua. Kuva Kaisa Rautaheimo


Hallituksen budjettineuvottelut käynnistyvät ensi viikolla. Valtio aikoo ottaa ensi vuonna velkaa 13 miljardia euroa. Onko se riittävästi, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki?

”Vasemmistoliiton mielestä on parempi ottaa hieman enemmän velkaa ja huolehtia työllisyydestä kuin päästää yksilöt putoamaan. Meidän arviomme mukaan elvytystä tarvitaan noin kaksi miljardia euroa, josta osa menisi kuntien taloustilanteen helpottamiseen, osa työllistämiseen. Se onnistuu lisävelanotolla ja veropohjan vahvistamisella esimerkiksi yli 65 000 euron tulojen progressiota kiristämällä, pääomaverotusta kiristämällä ja palauttamalla varallisuusvero.”

Mikä valtiovarainministeriön talousarvioehdotuksessa oli parasta?

”Ööh. (Pitkä hiljaisuus.) No se, että helpotetaan pienituloisten asemaa verotuksen alarajan korottamisella. Tosin kaikkein pienituloisimmat eivät siitäkään hyödy. Mutta suuntaus on kuitenkin positiivinen, pienimmistä tuloista ei pitäisi maksaa veroja.”

Riittääkö vasemmistoliitolle kunnallisveron perusvähennyksen korotus 2 000 euroon? Julkisuudessa on puhuttu jopa 3 000 euron rajasta.

”Toki pienituloisten asema helpottuu sitä enemmän, mitä suurempi on korotus ja tästähän on ollut puhetta hallituksen sisälläkin. Vaikutus on myös elvytyksen kannalta positiivinen. Pienituloiset käyttävät lisäeuronsa kotimaiseen kulutukseen, kun taas suurituloiset pistävät rahansa säästöön, matkustelevat ulkomailla jne.”

Pitäisikö kuntien lisätuki sitoa maltilliseen palkkaratkaisuun kuten kuntaministeri Mari Kiviniemi on ehdottanut?

”Mielestäni palkkaratkaisu pitää pitää erillään. Kunnissa on valtavasti pienipalkkaisia naisia. Jos lähdetään siitä, että kunta-alalla ei saa tehdä kunnollisia palkankorotuksia, se on tasa-arvon vastaista. Vain kuntasektorin palkkoja korottamalla päästään lähemmäksi miesten ja naisten välistä palkkatasa-arvoa.”

Vasemmistoliitto kannattaa ruoan arvonlisäveron alentamista 12 prosenttiin?

”Kyllä.”

Kuilu ravintola-alan alv:hen revähtää tuolloin kymmeneen prosenttiin. Ettekö ole huolissanne ravintoloiden työpaikoista?

”Ruoan alv on tällä hetkellä 17 ja ravintolan 22. Me olemme esittäneet, että eron pitäisi säilyä viidessä prosentissa. Ravintolan arvonlisäveroa pitäisi siis myös alentaa. Toki ideaalitilanne on se, että ruoan arvonlisävero olisi kaupassa ja ravintolassa sama, mutta ehkä tässä taloudellisessa tilanteessa ei lähdetä hotkaisemaan kaikkea samalla kertaa.”

Vihreät ovat olleet hallituksessa toteuttamassa nykyisenlaista talouspolitiikkaa. Tuoreen gallupin (HS 17.8.) mukaan puolueen suosio jatkaa kasvuaan. Mistä tämä mahtaa johtua?

”Vihreät ovat toinen puolue, jolla menee gallupeissa lujaa vasemmistoliiton lisäksi. Kahdessa viimeisimmässä gallupissa vasemmistoliiton kannatus on ollut pitkästä aikaa nousussa (0,5 ja 0,6 prosenttiyksikköä). Kannatuksen taso ei ole vielä oikea, mutta jos me etenemme joka kuukausi tätä tahtia, eduskuntavaaleissa tilanne on jo hyvä.”

Entäs ne vihreät?

”Olen itsekin pohtinut, että vaikka vihreät tekevät politiikkaa, jota he vastustavat puolueena, se ei vaikuta heidän kannatukseensa.”

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.