Osmo Soininvaara hallituksen eläkeratkaisusta: Kolmikanta kyvytön suuriin ratkaisuihin

Politiikka 5.3.2009 13:46

”Jos asioista pitäisi tehdä uusia rakennelmia kokonaan, siihen kolmikanta ei yksinkertaisesti kykene”, vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara sanoo STT:lle.

Osmo Soininvaara Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Hallituksen eläkeikäratkaisussa syrjäytetyn kolmikannan ongelmana on sen kyvyttömyys tehdä merkittäviä päätöksiä ja uudistuksia, arvioi korporaatiovallan kriitikkonakin tunnettu Soininvaara.

Soininvaaran mielestä tältä osin on viime vuosina menty vain huonompaan suuntaan, eikä työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteistyö ole ollut enää samanlaista kuin ennen. Vielä Paavo Lipposen (sd) pääministeriaikana ainakin marssijärjestys oli hänen mukaansa selvä. ”Lipposen aikana Lipponen johti, eikä kolmikanta.”

Soininvaaran mukaan kolmikannan pitäisi kyetä ”radikalisoitumaan” ja tekemään vähän isompia ratkaisuja kuin nyt. Sinänsä kolmikannan valtaa voisi kuitenkin hänen mielestään hieman rajoittaa, ja ottaa sitä vastaavasti enemmän eduskunnalle ja äänestäjille.

Taiteellinen vaikutelma heikko

Palkansaajajärjestöjen suuttumus sivuuttamisestaan hallituksen eläkeratkaisussa on Soininvaaran mielestä silti osin perusteltua. Soininvaaran mukaan eläkkeet kuuluvat järjestöille ”ainakin enemmän kuin Pasilan ratapihan investoinnit”, joista niistäkin on yritetty sopia kolmikantaisesti.

Soininvaaran mukaan hallituksella on sinänsä oikeus päättää eläkeiän nostamisesta. Hän sanoo kuitenkin ihmettelevänsä sitä ”taiteellista vaikutelmaa”, joka järjestöjen ohittamisesta on syntynyt. ”Olisi heidät voinut kutsua ensin neuvotteluun, että meidän aikomuksemme on tehdä tämä.”

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) on osoittanut Soininvaaran mielestä psykologisen pelisilmän puutetta puhumalla kaiken päälle päätöksen kypsymisestä Rukan lumilla. Syntynyt soppa tuo mieleen valtakuntaa 1990-luvulla kuohuttaneen keskustan työreformin.

Sinänsä eläkeikärajan nostoon 65 vuoteen ei Soininvaaran mielestä liity kummempaa dramatiikkaa. Suomessa oli 65 vuoden eläkeikä vain joitakin vuosia sitten, joten mistään maata kaatavasta asiasta ei hänen mukaansa pitäisi olla kysymys.

Teksti Pekka Pohjolainen / STT
Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Lue lisää Osmo Soininvaaran ajatuksia täältä