Kokoomus ja vihreät jarruttelevat: Sdp:n Rinne ei voi yksin muuttaa hallituksen päätöksiä

Perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo pillastui Urpilaisen tappiosta.
Politiikka 9.5.2014 14:43
SDP:n puheenjohtajaksi valittu Antti Rinne puoluekokouksessa Seinäjoella 9. toukokuuta 2014. © Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Kokoomus ja vihreät hillitsevät sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen intoa muuttaa keväällä sovittua valtiontalouden menokehystä.

Rinne uudisti valintansa jälkeen tavoitteensa saada muutoksia menokehykseen. Hän on arvostellut hallituksen päätöstä leikata lapsilisiä ja puhunut elvyttävämmän talouspolitiikan puolesta.

Hallituskumppanit kokoomus ja vihreät muistuttivat heti, ettei Sdp:n puheenjohtajan vaihtuminen tarkoita hallituksen politiikan muuttumista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Rinteen valinta ”ei vaikuta lähtökohtaisesti mitään”. Orpon mielestä kehyspäätöksistä ”ei avata mitään”, koska ne ”eivät ole yhdestä ihmisestä tai puolueesta kiinni”.

Orpon mukaan hallituspuolueet voivat voi harkita uusia linjauksia sen jälkeen, kun kokoomus on valinnut puheenjohtaja Jyrki Kataiselle seuraajan. Kokoomuksen uudesta puheenjohtajasta tulee kesäkuussa pääministeri.