Operaatio punamulta

Pääministeri Antti Rinne sai haluamansa, vaikka vaalien jälkeen näytti, että Sdp:n kumppaniksi hallitukseen menee kokoomus.

Politiikka 06.06.2019 13:55
Teksti Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento kuvat Marjo tynkkynen, markus Pentikäinen ja lehtikuva

Keskustan vaalitappion jälkeen puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi puolueensa jäävän oppositioon kokoamaan rivinsä ja etsimään kadonneita kannattajiaan. Pari päivää myöhemmin Sipilä ilmoitti eroavansa puolueen johdosta.

Antti Rinne, joka on vasemmistolaisin Sdp:n puheenjohtaja Pertti Paasion jälkeen, ei kuitenkaan päästänyt keskustaa oppositioon. Hän lähetti toistuvasti viestejä, että vasemmistoliitto ja keskusta ovat mukana neuvotteluissa.

Kulisseissa Sdp pyysi keskustaa pidättäytymään ehdottomista kannanotoista. Keskusta suostui ja jätti lopullisen vastauksen avoimeksi korostamalla, että ensin on vaalivoittajien vuoro yrittää koota hallitus.

Hallituspelin suuri epäonnistuja oli kokoomus. Se perusti taktiikkansa johtopäätökseen, että keskusta jää oppositioon ja Sdp:n on pakko valita kokoomus. Tästä johdettu joustamaton asenne talouspolitiikassa koitui kokoomuksen kohtaloksi.

Sisältö