Omistajaohjausministeri: Hallitus aikoo vaatia valtionyhtiöitä panostamaan uuden kehittämiseen – pallo yhtiöiden johdolle

Omistajaohjausministeri haluaa yhtiöiden panostavan innovaatioihin, jotka edistävät hiilineutraaliin kiertotalouteen siirtymistä ja digitalisaatiota.
Politiikka 27.1.2020 11:14
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen. © Antti Aimo-Koivisto

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus aikoo sisällyttää valtion omistajapolitiikan periaatepäätökseensä uuden ohjenuoran, jonka tavoitteena on kasvattaa valtionyhtiöiden tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnan määrää ja laatua.

Tutkimus- ja kehittämistoiminnalla (TKI) käsittää perustutkimusta, soveltavaa tutkimusta ja kehittämistyötä – tarkoituksena on siis luoda jotain uutta.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan tuleva periaatepäätös koskettaa kaikkia osakeyhtiöitä, joissa valtio on osakkeenomistajana. Valtiolla on omistuksia 68 yhtiössä ja niiden yhteisarvo on noin 30 miljardia euroa.

”Valtio-omistajan tahto on, että yhtiömme ovat edelläkävijöitä hiilineutraaliin kiertotalouteen siirtymisessä ja digitalisaation hyödyntämisessä. Nämä ovat tavoitteita, jotka voidaan saavuttaa esimerkiksi panostuksilla innovaatiotoimintaan", Tuppurainen sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa.