Oikorataa Mäntyniemeen

Sauli Niinistöä ajaa vaalikentille halu voittaa jo ensimmäisellä kierroksella. Jokainen seitsemästä haastajasta yrittää nakertaa palan presidentin suosiosta omilla keinoillaan.

Politiikka 22.12.2017 06:00
teksti Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento Karikatyyrit Vesa Lehtimäki
Presidentti ja presidenttiehdokas Sauli Niinistö tapasi kaupunkilaisia presidentinvaalikampanjamatkallaan Ylivieskassa lauantaina 9. joulukuuta 2017.
Presidentti ja presidenttiehdokas Sauli Niinistö tapasi kaupunkilaisia presidentinvaalikampanjamatkallaan Ylivieskassa lauantaina 9. joulukuuta 2017. © VESA MOILANEN / LK

Huutokauppaa ja karusellia.

Se oli eduskunnan pitkäaikaisen pääsihteerin Seppo Tiitisen vastaus, kun häntä pyydettiin äskettäin Uutissuomalaisen haastattelussa kertomaan mielipiteensä nykymuotoisesta presidentinvaalista.

Urho Kekkosen kaudesta lähtien politiikkaa aitiopaikalta seurannut veteraani sanoi, että hänen mielestään presidentinvaalitapaa ei olisi pitänyt koskaan muuttaa suoraksi kansanvaaliksi. Valitsijamiesten suorittama välillinen vaali oli parempi.

Tiitinen kuuluu kuitenkin vähemmistöön. Kansalaiset ovat saaneet valita presidentin suoraan ilman välikäsiä tähän mennessä neljä kertaa: 1994, 2000, 2006 ja 2012. Ne ovat olleet pitkään aikaan ainoat vaalit, joissa ei ole tarvinnut murehtia äänestysprosenttia.

Viides vaali ratkeaa ensi vuonna joko 28. tammikuuta, jos valitsijayhdistyksen ja kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö saa jo ensimmäisellä kierroksella enemmistön äänistä, tai viimeistään 11. helmikuuta, jolloin järjestetään mahdollinen toinen kierros.

Sisältö