Nokittelu vaalirahasotkun selvitystavasta jatkuu

Politiikka 11.6.2008 08:25

Vihollisuudet ja linnoitustyöt jatkuvat jälleen aktiivisina vaaliraharintaman kaikilla lohkoilla. Oppositiopuolueet painostavat pääministeri Matti Vanhasta (kesk). Nyt Vanhaselta halutaan aiheesta eduskunnalle selvitys tulevana torstaina tavalla tai toisella.Urpilainen ja oppositio.

Demareiden Jutta Urpilainen, vasemmistoliiton Martti Korhonen ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie aloittamassa 10. kesäkuuta 2008 oppositiopuolueiden kokouksen, jossa käsiteltiin vaalirahoitussotkua.

Oppositio vaatii yhä pääministeriä antamaan niin sanotun pääministerin ilmoituksen. Sen sisältönä pitäisi Sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen mukaan olla pääministerin omat ja keskustan kytkökset Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykseen ja rahoitukseen.

Jos pääministeri ei tähän suostu, oppositio ehdottaa, että eduskunnan torstainen kyselytunti käytetään pelkkään vaalirahoitusasiaan. Välikysymysvaihtoehtokin jätetään harkintaan vielä ensi viikolle.

Pääministeri Vanhanen palaa Etelä-Koreasta ja Japanista keskiviikkona iltapäivällä. Vanhanen sanoi pitävänsä edelleen välikysymystä parhaana keinona selvitellä vaalirahavyyhteä. Vanhasen mukaan ilmoitus tai tiedonanto rajaisi turhaan keskustelua, koska asia koskee niin hallitus- kuin oppositiopuolueiden kansanedustajia.

”Jos hallitus tekisi vain oman ilmoituksensa, niin pidettäisiin jotenkin sopimattomana, että mitä me kyselemme opposition perään, kun hallitus ilmoittaa omista asioistaan”, Vanhanen sanoi matkaltaan ennen oppositiopuolueiden tiistaista yhteispalaveria.

Korhonen vilahti
poterostaan

Kuin maan alle kadonnut keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen palasi julkisuuteen kehumalla tiedotteella keskustan puoluekokousjärjestelyjen mallikasta etenemistä. Hän ilmoitti keskittyvänsä lomallaan itse valmistelemaan kokouspuheenvuorojaan muun muassa puolueen taloudesta ja sääntömuutostarpeista.

Vanhanen sanoi olleensa Korhosen kanssa yhteyksissä viimeksi maanantaina. Hänen mukaansa puoluesihteeri keskittyy nyt kokoukseen.

”Tiedän mitä hän tekee. Meillä on kokous edessä ja kokouksen valmistelut ovat kunnossa”, hän vastasi kummasteluihin Korhosen katoamisesta julkisuudesta.

MTV3 kysyi tiistaina keskustan 36-jäsenisen puoluehallituksen arvioita Korhosesta. Tavoitetusta 31 jäsenestä 20 kertoi Korhosen nauttivan yhä luottamusta. Vastaajista 12 piti Korhosen lomailua puoluekokouksen alla sopivana, 10 ei. Loput vastaajista ei ottanut asiaan kantaa.

Suomen maine
kärsinyt

Vaalirahoitussotku ja kohuyhdistys KMS ylittivät tiistaina arvovaltaisen Financial Times -lehden uutiskynnyksen. Lehti luonnehti tilannetta Suomen pahimmaksi poliittiseksi skandaaliksi vuosiin, ja arvioi sen jo pilanneen Suomen mainetta maailmalla.

FT arvioi Suomen voivan tippua kansainvälisissä vertailuissa vähiten korruptoituneiden maiden joukosta, vaikka korruptiokytköksiä ei vielä olekaan löytynyt.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka perusteli vielä kirjallisesti elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk) vapauttamista Suomi-Soffan investointitukien ja taulukauppana annetun vaaliavun kytköksestä.

Jonkan mukaan mikään ei viittaa siihen, että Pekkarinen olisi ottanut taulukauppoina vastaan lahjuksen palkkioksi aiemmasta myönteisestä investointitukipäätöksestä. Hän pitää uskottavana sitä, että Pekkarinen ei vaalituen yhteydessä muistanut koko tukipäätöstä.

STT

Kuva
Tea Karvinen / Lehtikuva

Keskustele aiheesta
PolKom.fi-blogeissa, joihin pääset tästä