Nämä 13 pääsivät Euroopan parlamenttiin

Politiikka 8.6.2009 06:06

Euroopan parlamenttiin valittiin Suomesta kolmetoista edustajaa. Keitä he oikein ovat? Lue SK:n toimittajien kirjoittamat esittelyt.

736-paikkaiseen Euroopan parlamenttiin pyrki Suomesta yhteensä 241 ehdokasta, joista valittiin kolmetoista edustajaa.

Kokoomus

Ville ItäläVille Itälä

50-vuotias turkulainen varatuomari johti vähän aikaa kokoomusta vahvan Sauli Niinistön jälkeen, muttei saanut puoluetta missään vaiheessa kunnolla hanskaansa. Itälä toimi kolme vuotta sisäministerinäkin, muttei edes siinä tehtävässä onnistunut karistamaan pehmon leimaa yltään.

Suuri yleisö muistaa Itälän vieläkin parhaiten television Itse valtiaista, jossa hänestä tehtiin vahvaa Turun murretta vääntävä nössö. Imago on vähitellen kirkastunut Brysselissä, missä hän ei kuulu kokoomuksen kaikkein hurmahenkisimpiin hei, me rakastetaan EU:ta -hypettäjiin.

Sirpa PietikäinenSirpa Pietikäinen

50-vuotiaan hämeenlinnalaisen pitkä kansanedustajan ura päättyi nolosti rattijuoppouskäryyn juuri ennen toissa eduskuntavaaleja. Kauppatieteiden maisteri jo irrottautumassa politiikasta, kun Alexander Stubb hälytettiin viime vuonna ulkoministeriksi, ja Pietikäiselle aukeni varamiehenä meppipaikka.

Kokoomuksen ympäristösiiven kellokas on välillä ollut vihreissä suositumpi kuin omiensa keskuudessa. Esko Ahon hallituksen ympäristöministerinä hän otti välillä tiukastikin yhteen puolueensa betoni- ja ydinvoimasiiven kanssa – ja piti useimmiten päänsä.

Eija-Riitta KorholaEija-Riitta Korhola

49-vuotias filosofian lisensiaatti aloitti Brysselissä jo kymmenen vuotta sitten kristillisten meppinä. Helsinkiläinen Korhola on keskittynyt EU-parlamentissa erityisesti ilmastoasioihin, joissa hän on ottanut tiukasti yhteen varsinkin vihreiden Satu Hassin kanssa.

Kokoomuksessa varapuheenjohtajaksi asti edennyt loikkari aiheutti eduskuntavaalien alla pienen kohun skuuppaamalla, että Matti Vanhasella ja Merikukka Forsiuksella oli säpinää keskenään. Tunnetaan myös omaperäisistä harrastuksistaan, palindromeista ja oksennuspussien keräilystä.

Keskusta

Anneli JäätteenmäkiAnneli Jäätteenmäki, 54 v., europarlamentaarikko, varatuomari

Kevään 2003 Irak-skandaaliin kaatunut, lyhytaikainen pääministeri
aloittaa toisen Brysselin-pestinsä. Edellisten EU-vaalien
äänikuningatar sai nyt tyytyä 80 000 ääneen. Viisi vuotta sitten hän
sai noin 150 000 suomalaisen tuen.

Oikeusministerinäkin toimineen,
entisen pitkäaikaisen kansanedustajan arvellaan hautovan vielä paluuta
kotimaanpolitiikkaan. Jotkut keskustalaiset näkevät
helsinkiläistyneessä lapualaisessa vuoden 2012 presidenttiehdokkaan.

Riikka MannerRiikka Manner, 27 v., ministerin avustaja, yhteiskuntatietieteiden ja kauppatieteiden maisteri

Nuoressa varkautelaisessa yhdistyy keskustan tulevaisuus ja
menneisyys. Ulkomaankauppaministerin lehdistöavustaja sai näyttävää
tukea esimieheltään, keskustan vanhalta isännältä, kunniapuheenjohtaja
Paavo Väyryseltä. Kansainväliseen politiikkaan erikoistunut kahden
tutkinnon nainen onnistui keräämään hyvin myös itäsuomalaisten
viljelijöiden ääniä.

Hannu TakkulaHannu Takkula, 45 v., europarlamentaarikko, kasvatustieteiden maisteri

Toisen meppikautensa aloittava entinen kansanedustaja ja keskustan
ex-varapuheenjohtaja. Turussa asuva rovaniemeläinen saa yleensä
kannatusta lestadiolaisäänestäjiltä.

Moittinut puoluettaan
kristillisten arvojen unohtamisesta. Tuki presidentinvaaleissa
kristillisdemokraattien Bjarne Kallista. Keskittynyt europarlamentissa
koulutus- ja kulttuuriasioihin.

Sdp

Mitro RepoMitro Repo

Isä Mitro muuttui eurovaalikampanjan aikana Mitro Revoksi, sillä ortodoksikirkko kielsi häneltä poliittisen toiminnan papinkaavussa. Sen sijaan 50-vuotias hum. kand sai marttyyrin viitan, joka kantoi hänet europarlamenttiin. Demarit eivät ilman Mitron kaitselmusta olisi yltäneet näinkään hyvään tulokseen.

Repo on ollut kaikenlaisten henkisen kasvun ja sisäisen kilvoittelun seminaarien vakiopuhuja – kovalla palkkolla tietysti. Vaalipaneeleihin hän tuli tottuneesti autonkuljettajan ohjaamassa korkeamman veroluokan autossa, joten luontaisia taipuksia herran elämään Brysselissä ei puutu.

Liisa JaakonsaariLiisa Jaakonsaari

Toimittajataustainen oululaisdemari on lukeutunut puolueensa eturivin taistelijoihin jo vuosikymmeniä. 63-vuotias Liisa Jaakonsaari valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran 1979.

Hän toimi työministerinä Paavo Lipposen ensimmäisessä hallituksessa 1995-1999. Jaakonsaari luettiin poliittisen uransa alkutaipaleella vasemmistodemareihin, mutta sittemmin hänen käsivarsinauhansa on haalistunut. Nato ei ole poliittisesti pragmaattiselle oululaismepille mikään punainen vaate.

Vihreät

Heidi HautalaHeidi Hautala

53-vuotias maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Helsingistä. Europarlamentin konkari (1995-2003), vihreiden entinen puheenjohtaja ja kaksinkertainen presidenttiehdokas.

Ihmisoikeudet ja hallinnon avoimuus lähellä sydäntä. On jaksanut jankuttaa vuodesta toiseen mm. Venäjän ihmisoikeuksista, millä onnistui hankkimaan Paavo Lipposen vihat niskoilleen. Puurtaja ja perehtyjä.

Satu HassiSatu Hassi

58-vuotias diplomi-insinööri Tampereelta. Entinen taistolainen, toimi Sosialistisen opiskelijaliiton SOL:n hallituksen jäsenenä 1970-luvulla. Ehti tehdä ennen aktiivipoliitikon uraansa myös ”oikeita töitä” insinöörinä.

Työskenteli Paavo Lipposen kakkoshallituksessa ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri, mutta jätti tehtävänsä vastalauseena Suomen viidennen ydinvoimalan rakentamispäätökselle. On puhunut julkisuudessa avoimesti rintasyövästään.

Perussuomalaiset

Timo SoiniTimo Soini

47-vuotias
valtiotieteen maisteri Espoosta. Perussuomalaisten puheenjohtaja,
kiihkeä jalkapallofani ja harras katolinen. Mies jonka mukana
perussuomalaiset kukoistavat tai uppoavat. Timo Soinin korvaamattomuus näkyy parhaiten siinä, että puolue joutuu rakentamaan
kaikki vaalikampanjansa hänen ympärilleen.

Kuntavaaleissa kuultiin
”piiriagrologin tanssiinkutsu”, nyt äänikuninkaaksi nousi
”eurooppalainen palovaroitin”. Vajaan kahden vuoden kuluttua Soini
palaa luotsaamaan puoluetta eduskuntavaaleihin.

Rkp

Carl HaglundCarl Haglund, 30 v., valtiosihteeri, ekonomi

Rkp teki sen taas. Puolue onnistui suuressa projektissaan ja kykeni pitämään europarlamentaarikon paikkansa. Valituksi tuli puolueen tulevaisuudentoivo. 30-vuotias, Helsingin Hankenilta valmistunut ekonomi kuuluu puolueensa sisäpiiriin.

Hän on kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin valtiosihteeri opetusministeriössä. Espoon kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen.

Kristillisdemokraatit

Sari EssayahSari Essayah

Paimiolainen 42-vuotias
kauppatieteiden maisteri. Käveli itsensä Suomen kansan tietoisuuteen
1990-luvulla, jolloin saavutti hyviä sijoituksia useissa arvokisoissa.
Siirtyi aktiiviurheilu-uran jälkeen politiikkaan.

Putosi eduskunnasta
viime vaaleissa ja on toiminut sen jälkeen kristillisdemokraattien
puoluesihteerinä. Rinnasti taannoisessa radiohaastattelussa homot
pedofiileihin.

Tekstit Pekka Ervasti, Matti Simula, Leena Sharma ja Tuomo Lappalainen
Kuvat Kaisa Rautaheimo, Marja Airio/LK, Suvi Laine/LK, Kimmo Mäntylä/LK, Minna Raitavuo/LK, Martti Kainulainen/LK, Antti Aimo-Koivisto/LK, Jussi Nukari/LK,Markku Ulander/LK, Timo Jaakonaho/LK, Roni Rekomaa/LK

[Kuvat:eurovaalit]