Muistiot paljastavat: Kansanedustajien sopeutumiseläkettä vaikea poistaa, omaisuudensuoja hidasteena

Sopeutumiseläkkeen poisto kirpaisisi vain kolmasosaa siitä nauttivista ex-kansanedustajista. Esimerkiksi Suvi Lindén selviäisi säikähdyksellä.
Politiikka 6.4.2018 16:06
Jari Hanska

Suvi Lindén erosi kulttuuriministerin tehtävästä 2002. Hänen sopeutumiseläkkeensä on herättänyt keskustelua. © TOR WENNSTRÖM / Lehtikuva

Kansanedustajien avokätisestä sopeutumiseläkkeestä on käyty viime päivät kiivasta keskustelua. Torstaina 5. huhtikuuta eduskuntaryhmät eivät onnistuneet ryhmäkokouksissaan löytämään vielä yhteistä säveltä siitä, millä tavalla sopeutumiseläkettä tulisi jatkossa muuttaa.

Pöydällä on ehdotus sopeutumiseläkkeen poistamisesta kokonaan.

Sen seurauksena kaikki tällä hetkellä sopeutumiseläkettä nauttivat entiset kansanedustajat ja myös ne, jotka olisivat oikeutettuja eläkkeeseen nyt tai tulevaisuudessa menettäisivät tämän edun. Tilalle tulisi määräaikainen sopeutumisraha, jota maksetaan kansanedustajan uran pituuden mukaan 2–3 vuoden ajan.

Toteutuessaan sopeutumiseläkkeen poistaminen olisi merkittävä muutos, sillä se tarkoittaisi pysyvän etuuden muuttamista määräaikaiseksi sopeutumisrahaksi. Tämän järjestelmän piirissä ovat jo nyt kaikki vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen aloittaneet kansanedustajat.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu