Mökkeily verolle

Kaksoiskuntalaisuus ilmestyy yhä uudelleen poliitikkojen puheisiin. Sen toteuttaminen olisi sote-uudistuksen kokoinen urakka – kenties mahdoton.

Postin yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Anttila tekee töitä loma-asunnollaan Mynämäellä.
Postin yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Anttila tekee töitä loma-asunnollaan Mynämäellä. © Marjo Tynkkynen

Lisääntynyt etätyö on innostanut puolueet pohtimaan jälleen kaksoiskuntalaisuutta. Asiaa selvitettiin viimeksi pari vuotta sitten, jolloin se törmäsi perustuslaillisiin ongelmiin.

Kokoomus on valmis selvittämään, voisiko kuntaveroa maksaa kahteen kuntaan, ilmoitti puheenjohtaja Petteri Orpo STT:n kuntavaalihaastattelussa 15. helmikuuta.

”Jos koronasta on jotain jo aivan ilmiselvästi seurannut, niin se että etätyö on lyönyt läpi. Se on tullut jäädäkseen ja sitä pitää tukea”, Orpo jatkoi samana iltana Ylen A-studiossa.

Hän kohtasi ohjelmassa keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon. Keskusta on liputtanut kaksoiskuntalaisuuden puolesta pitkin hallituskautta. Syksyllä 2020 puheenjohtajaksi valittu Saarikko nosti asian esille jo tuolloin linjapuheessaan:

”Jaamme aikaa henkisesti ja fyysisesti useamman paikkakunnan kesken. Miksi se ei voisi näkyä myös vaikutusmahdollisuuksissa, verotuksessa ja palveluissa paremmin?”

Sisältö