Ministeri Jyri Häkämies: ”Solidium ei ole pelastuslaitos”

Politiikka 22.12.2008 10:00

Suomi seuraa tarkasti, etteivät huoltovarmuuden kannalta tärkeät omistukset mene ulkomaille, sanoo ministeri Jyri Häkämies (kok.)
jyri häkämies

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin hallitus on nyt nimitetty. Onko valtion pörssiomistusten järjestely saatettu nyt turvallisesti loppuun, valtio-omistuksista vastaava ministeri Jyri Häkämies?

”Uskoisin, että näin pärjätään.”

Lama lisää itsekkyyttä talouspolitiikassa. Monet maat suojaavat kotimaisia omistuksia, työpaikkoja ja teknologiaa. Pitäisikö Suomen seurata esimerkkiä?

”Suojaaminen ehkä pitää laittaa lainausmerkkeihin, mutta esimerkiksi Solidium on juuri sitä. Toinen tapa on käyttää lainsäädäntöä.”

Muutamat valtiot ovat nyt määrätietoisesti liikkeellä hankkimassa omistuksia ulkomailta. Mistä tämä kertoo?

”On sanottu, että mannerlaatat ovat nyt liikkeellä. Pörssiarvot ovat tipahtaneet. Omistuksia on jaossa. Määrätietoisia ostajia on tullut esimerkiksi arabimaista. Myös Kiina on liikkeellä, samoin Venäjä, myös Norja. En näe tulevaisuudessa tilannetta, että Suomi operoisi tällä tavalla. Muut maat kuitenkin operoivat ja Suomessa olevat toimialat tai yritykset voivat olla kohteina, esimerkkejä siitä on jo ollut.”

Onko Suomessa tarvetta määritellä tarkemmin, miten suhtaudutaan esimerkiksi venäläiseen pääomaan?

”Tilanne muuttuu jatkuvasti. Koko ajan on mietittävä, mikä on huoltovarmuuden kannalta tai kansallisesti tärkeää. On myös mietittävä suhdetta ulkomaiseen pääomaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että barrikadeja ei pystytetä.”

”Meillä on uskottu, että samalla, kun suomalaiset yritykset ovat menneet Venäjälle, venäläiset yritykset voisivat Suomen kautta mennä EU:hun. On nähty, että on etujemme mukaista edistää Venäjän ja EU:n yhteyttä.”

Kun omistukset ovat nyt liikkeellä, pitäisikö Suomessa lisätä suojaavia toimia tärkeiden omistusten kohdalla?

”Tätä tehdään koko ajan. Sodan aikana huoltovarmuus perustui pitkälti omavaraisuuteen. Globalisaation edetessä huoltovarmuus luodaan sopimusjärjestelyillä esimerkiksi EU:n sisällä. Suomi ei ole entisellä tavalla huoltovarma. Tämä on realiteetti.”

”Uskon, että yleisesti nähdään tärkeänä pitää valtion omistuksista kiinni tärkeissä yhtiöissä, kuten Finnairissa ja Fortumissa. Olemme tarkkana, jos joku on määrätietoisesti tulossa aroille aloille.”

Harkitaanko lainsäädännöllisiä rajoituksia?

”Saksahan on päätynyt lainsäädäntötiehen. Siellä tietyn omistuskynnyksen ylittäminen antaa valtiolle mahdollisuuden tarkastella, liittyykö alaan kansallisia turvallisuusintressejä. Meillä näin ei ole tehty, eikä siihen ole välitöntä tarvetta. Vannomatta kuitenkin paras.”

Pitäisikö Solidiumin lähteä shoppailemaan ulkomaille, kun osakekurssit ovat alhaalla ja omistuksia jaetaan uudelleen?

”Meillä tullaan kansallisesti liittämään Solidiumiin ylimitoitettuja odotuksia. Se ei ole pelastuslaitos tai roskapankki. Kansallinen työkenttä varmasti riittää Solidiumin rahkeille.”

Teksti
Pekka Ervasti
Kuva
Petri Kaipiainen

Solidiumin hallitus
Puheenjohtaja: vuorineuvos Keijo Suila
Varapuheenjohtaja: toimitusjohtaja Eija Ailasmaa, Sanoma Magazines
Jäsenet: rahastojohtaja Jouni Hakala,
Suomen teollisuusrahoitus hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin, Kone
puheenjohtaja Lauri Ihalainen, SAK
kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen, Espoo
toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, Diacor terveyspalvelut

Solidium (Wikipedia)