Teräaseita ja savupatruunoita: Oikealla ja vasemmalla rähinöitiin vappuna

Mitä ääriliikkeet haluavat?
Politiikka 2.5.2014 14:38
Anarkistit ja poliisit kahakoivat Rautatientorilla Helsingissä ennen lähtöä vappumarssille vapunpäivänä, 1. toukokuuta 2014. © Jussi Nukari / Lehtikuva

Poliittisesti virittyneet vappurähinät ovat saapuneet myös Suomeen. Poliisi otti Helsingissä kiinni kuusi vappumarssille osallistunutta anarkistia ennen kuin kulkue pääsi edes matkaan. Poliisin mukaan anarkisteilla oli mukanaan "teräviä tai lyömiseen tarkoitettuja esineitä".

Porissa ongelmia aiheutti puolestaan äärioikeistolainen Suomen vastarintaliike. Kun vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Erno Välimäki piti puhettaan, läheisen talon katolle kiivennyt seitsämän miehen ryhmä alkoi soittaa sireeniä ja heitti ainakin yhden savupatruunan yleisön joukkoon. Paikalla oli paljon lapsiperheitä.

Anarkistit ja Suomen vastarintaliike edustavat poliittisen kentän ääripäitä. Ne saavat myös voimaa toisistaan.

"Jos jotain leikataan... leikataan Jyrkiltä pää!" Suomalaiset anarkistit juhlistivat pääministeri Jyrki Kataisen nimipäivää 23.4. He levittivät kaduille julisteita, joissa "sorrettujen ykkösviholliselta" katkaistiin kaula. Jatkoa uholle piti seurata vappuna.