Mieskansanedustaja kanteli Helsingin Sanomien häirintäjutusta

Politiikka 6.2.2008 18:18

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty kansanedustaja Esa Lahtela (sd.) jätti keskiviikkona Helsingin Sanomista kantelun Julkisen sanan neuvostolle.

Lahtelan kantelu koskee lehden tammikuun lopussa julkaisemaa artikkelia, jossa käsiteltiin seksuaalista häirintää eduskunnassa. Artikkelissa mainittiin nimeltä seitsemän mieskansanedustajaa, joita eduskunnassa työskentelevät naiset moittivat sopimattomasta käytöksestä.

Lahtelan mukaan Helsingin Sanomat on loannut hänen maineensa perusteettomasti ja peruuttamattomasti.

”Pitää tuoda esille tosiasiat, ja tässä on leimattu minut sellaisen otsikon alle, johon en kuulu”, Lahtela sanoi.

Päätoimittaja ei kommentoi

Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen ei keskiviikkona halunnut kommentoida kantelua.

”Kantelu liittyy minuun. Siksi en halua etukäteen spekuloida yhtään sanaa tästä”, Virkkunen totesi.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen pitää tapausta mielenkiintoisena. Hänkään ei halua ottaa etukäteen kantaa siihen, onko artikkeli kantelun arvoinen tai minkälaisen tuomion kantelu neuvostolta saa. Hyvärisen mukaan JSN pyrkii käsittelemään kantelun mahdollisesti jo maaliskuun aikana.

Myös eräät muut jutussa mainituista kansanedustajista suunnittelevat jatkotoimenpiteitä artikkelin johdosta. Kokoomuksen Lyly Rajala kertoi keskiviikkona, että hän tekee asiasta tutkintapyynnön poliisille. Jos näin käy, ei JSN voi kantelua Rajalan osalta tutkia. Se ei kuitenkaan estä asian käsittelyä neuvostossa muiden kantelijoiden osalta.

Keskustan Mika Lintilä sanoi vievänsä asian todennäköisesti JSN:oon. Myös kokoomuksen Tapani Mäkinen ja SDP:n Tero Rönni harkitsevat kantelua. Keskustapuolueen Lauri Oinonenkaan ei aio jättää asiaa sikseen.

Häirintäjupakasta keskustellaan torstaina myös televisiossa. Päätoimittaja Janne Virkkusen oli tarkoitus osallistua Ylen A-talk-ohjelmaan yhdessä muun muassa Rajalan kanssa. Helsingin Sanomat kertoi kuitenkin verkkosivuillaan keskiviikkoiltana, että Virkkunen perui osallistumisensa tulossa olevan poliisitutkinnan takia.

Kirjoittaja lopetti Helsingin Sanomissa

Helsingin Sanomat oli tehnyt artikkelia varten ”laajan soittokierroksen” eduskunnassa työskenteleville miehille ja naisille. Jutun kirjoittajan Tanja Aitamurron mukaan samat nimet nousivat esille soittokierroksella.

Myös syytetyille edustajille annettiin mahdollisuus kommentoida syytöksiä. Lähteet, eli eduskunnassa työskentelevät miehet ja naiset, lehti piti nimettöminä.

”Mielestäni nimettömien lähteiden käyttö oli tässä tapauksessa perusteltua”, Aitamurto sanoi.

Päätoimittaja Virkkusen mukaan jutun taustalla on huolellinen selvitystyö. Ennen julkaisua toimituksessa käytyä keskustelua Virkkunen ei halua valottaa, mutta hänen mukaansa kohua osattiin odottaa.

Tanja Aitamurron määräaikainen työsuhde Helsingin Sanomien sunnuntaitoimituksessa päättyi pian artikkelin julkaisun jälkeen ennalta sovitusti. Hän lähtee Helsingin Sanomain säätiön stipendillä opiskelemaan innovaatiojournalismia Stanfordin yliopistoon Kaliforniaan. Säätiö myönsi hänelle stipendin viime joulukuussa.

Teksti Janne Huuskonen (STT)

Lue mitä kansanedustajat kirjoittavat blogeissaan entisen kollegansa Kalervo Kummolan tiistaina julkaisemaa blogikirjoitusta.