Sdp tyrmää keskustan maakuntamallin

Keskusta haluaa maakunnille muitakin tehtäviä kuin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuspalvelun. Demarit eivät ajatukselle lämpene.

Pääministeri Sanna Marinia ollaan valitsemassa Sdp:n johtoon Tampereen puoluekokouksessa.
Pääministeri Sanna Marinia ollaan valitsemassa Sdp:n johtoon Tampereen puoluekokouksessa. © MARKKU ULANDER/LK

Tampereella 22.–24.8. pidettävä Sdp:n puoluekokous selkeyttää hallituspolitiikkaa, kun Antti Rinteen kausi päättyy ja pääministeri Sanna Marinista tulee muodollisestikin puolueen johtaja. Vaihdoksen piti tapahtua jo kesäkuussa, mutta koronan takia sitä jouduttiin lykkäämään.

Kokous voi kuitenkin myös kiristää hallituspuolueiden jo valmiiksi jännittyneitä välejä. Sdp on muun muassa torjumassa keskustan pitkäaikaisen haaveen monialaisista maakunnista jo ennen kuin asiaa on hallituksessa edes kunnolla käsitelty.

Hallitusneuvotteluissa keskusta sai läpi kirjauksen, jonka mukaan itsehallinnolliset sote-maakunnat mahdollistavat myöhemmin muidenkin tehtävien siirtämisen vaiheittain maakuntien hoitoon. Näitä tehtäviä ovat jo sovittujen sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen ohella esimerkiksi nykyisten elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten ja työ- ja elinkeinotoimistojen palvelut.

Sisältö