”Lindblom on oikeassa ja väärässä”

Politiikka 6.9.2007 11:50

Liisa Jaakonsaari harmittelee, että Sdp on sallinut SAK:n ohjata puolueen sosiaaliturva-ajattelua. Hän ei kuitenkaan hyväksy kritiikkiä liian avokätisistä vaalilupauksista.liisa jaakonsaari

Teksti Matti Simula

Valtiotieteiden tohtori Seppo Lindblom (sd) ryöpytti Sdp:tä viime Suomen Kuvalehdessä. Ex-ministeri ja talousmies sanoi huojentuneensa demarien eduskuntavaalitappiosta. Hänestä puolueen avokätiset vaalilupaukset olisivat vieneet suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ”kuseen”. Lindblom varoitti, ettei suurten ikäluokkien eläköityminen jätä tilaa hyvinvointiyhteiskunnan nopealle laajentamiselle (SK 35/2007).

Sekä puheenjohtaja Eero Heinäluoma että puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta ovat torjuneet Lindblomin arvostelun. Heidän mielestään Sdp esitti lisärahaa hyvinvointipalveluihin juuri ikääntymishaasteiden takia.

Kansanedustaja Liisa Jaakonsaarikin (sd) kieltää, että lupaukset olisivat olleet ylimitoitettuja.

”Kuten kenraalienkin sanotaan käyvän aina edellistä sotaa, tuntuu Lindblomillakin jääneen 1990-luvun alun laman muisto päälle. Hän näyttää unohtaneen, että Suomi on nyt 20 miljardia euroa rikkaampi kuin neljä vuotta sitten. Kyllä siitä pitää riittää palvelujen parantamiseen – vanhustenhoitoon sekä päiväkoti- ja oppilasryhmien pienentämiseen.”

Jaakonsaari korostaa, että suuret puolueet lupasivat lisää hyvinvointiin: ”Sdp:n lupaukset olivat toki suurimmat, mutta ei se ole yhdestä miljardista kiinni. Onko kukaan laskenut kokoomuksen palkkalupausten saldoa? ”

Hän ei vähättele ikääntymisen yhteiskunnalle tuomia haasteita: ”Niitä ei pidä silti dramatisoida. Kyllä niihin on varauduttu. Joskus kannattaisi noteerata myös saavutukset; työllisyys on parantunut ja ihmisten työurat ovat pidentyneet eli eläkkeelle siirrytään aiempaa vanhempina. Syntyvyyskin on kääntynyt nousuun.”

Lue koko juttu SK:sta 36/2007.

”Olin huojentunut demarien tappiosta”
Seppo Lindblomin haastattelu SK:ssa 35/2007