Limuviina repii hallitusta – ”Tavoitteena on, että laki säädetään”

Alkoholilain uudistus on jumissa, sillä kolmannes keskustan edustajista vastustaa kaupan juomavalikoiman laajentamista.
Heikki Vento
Politiikka 24.5.2017 18:46
Kiistelty alkoholilain muutos on vaarassa kariutua hallituspuolueiden sisäisiin erimielisyyksiin. Erityisesti keskustan eduskuntaryhmässä on paljon hankkeen vastustajia. Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus yrittivät keskiviikkona 24. toukokuuta sopia uudistuksen kohtalosta. Neuvottelu kuitenkin p...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Voi kauheeta, 0,8% lisää ja kansakunta vajoaa Kepuleiden mielestä anarkiaan.

Limuviinat on jo kaupoissa.

Kepu pettää aina.

Ihan sama vaikkei saisi kaupoista kuin keskiolutta mutta nämä oluen myynnin aikarajat on naurettavia, kauppojen aukioloaikaan pitäisi voida myydä kaikkea mitä kaupan sisällä on.
Naurettavaa holhousta tämä.
Tipi

Saattaa tietysti tuntua pieneltä tuo ruokakaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholipitoisuuden nostaminen 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin, mutta näin THL:n asiantuntijat arvioivat sen vaikutuksen:

”Vuonna 2014 alkoholiperäisiin tauteihin ja tapaturmaiseen alkoholimyrkytykseen kuoli 1840 suomalaista. Sen lisäksi päihtyneenä tapaturmaisesti tai väkivaltaisesti kuoli 570 suomalaista, yhteensä siis 2410 kuolemaa. Maltillisen arvion mukainen kuolleisuuden kasvu, kokonaiskulutuksen kasvua vastaava kuusi prosenttia, tarkoittaisi siis 145 kuollutta lisää vuosittain.

Vuonna 2014 sairaaloissa hoidettiin 21800 potilasta (hoitojaksojen lukumäärä), joilla oli alkoholisairaus päädiagnoosina, ja tämän lisäksi 11000 potilasta, joilla oli alkoholisairaus sivudiagnoosina. Alkoholin kokonaiskulutuksen kasvua vastaava 6% kasvu näistä lukumääristä tarkoittaisi varovaisesti arvioituna ainakin 1500 sairaalahoitojaksoa lisää vuosittain.”

https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/alkoholi/usein-kysytyt-kysymykset/politiikka/miten-hallituspuolueiden-tekemat-alkoholilain-uudistuksen-linjaukset-vaikuttavat-alkoholin-kulutukseen-ja-kansanterveyteen-

Alkoholi on ennen muuta terveyskysymys. Käyttöön vaikuttavat eniten hinta ja saamisen helppous, tämä ei ole mielipidekysymys, vaan hyvin tutkittua tietoa. Suurimmat riskit eivät määrällisesti kohdistu väärinkäyttäjiin, vaan tavallisiin runsaanpuoleisesti käyttäviin kansalaisiin.