Lehdet arvioivat poliittisen kulttuurin muuttuneen

Politiikka 2.4.2008 09:57

Tuore ulkoministerivaihdos merkitsee poliittisen kulttuurin muuttumista, ounastellaan useissa lehtien pääkirjoituksissa keskiviikkona.jyrki katainen

Sanomalehti Pohjalainen pitää ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok) eroa merkkipaaluna. Poliitikot ovat nyt aikaisempaa huomattavasti tarkemman suurennuslasin alla. Suomessa ollaan menossa hyvää vauhtia samaan suuntaan kuin Ruotsissa.

”Tapaus Kanervan suurin opetus on ilman muuta se, että tästä eteenpäin ei riitä, jos ministeri on työssään pätevä mutta yksityishenkilönä epäkelpo. Myös siviilielämässä on täytettävä vaativat mitat”, lehti kirjoittaa.

Samoilla linjoilla on myös Keskisuomalainen pääkirjoituksessaan.

”Kyse ei ole pääministeri Matti Vanhasen (kesk) epäilemästä kavalasta tirkistelyn halusta, vaan kansa kunnioittaa yhä kaunista käytöstä”, lehti arvioi.

Savon Sanomat kuvaa ministerivaihdosta jopa demokratian voitoksi.

”Ministeriksi valittavien on nautittava kansalaisten luottamusta ja kunnioitusta ei vain oman alansa pätevinä asiantuntijoina, vaan myös rehellisinä ja oikeamielisinä ihmisinä. Ministerin on elettävä arvonsa ja asemansa mukaisesti.”

Aamulehden mielestä poliittiseen kulttuuriin on tullut uusi ulottuvuus, joka edellyttää poliitikoilta myös moraalista pelisilmää, kun sopivaisuuden rajat täsmentyvät.

Kaleva arvioi Kanervan eron puhdistavan politiikan ilmapiiriä ja vievän pohjaa pois puheilta miespolitiikkoja suojelevasta hyvä veli -verkostosta.

”Samalla Suomen politiikkaan syntyy uusi moraalikoodi. Ministereiltä on lupa odottaa tämän jälkeen hyvää harkintaa ja korkeaa moraalia myös yksityiselämässä”, lehti kirjoittaa.

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa pitää selvänä, että poliitikkojen yksityisyyden alue kaventui Kanerva-tapauksen vuoksi. Lehden mukaan on ymmärrettävää, että myös median vakava osa joutui seuraamaan skandaalijournalismia.

”Jatkossa toivoisi kuitenkin suhteellisuudentajun kunnianpalautusta perinteisissä mediataloissa.”

(STT)

Kuva Kaisa Rautaheimo

Aiheesta lisää
Venäjällä Kanerva-kohu yhdistetään Ety-järjestöön
Dagens Nyheter: Kanervan toiminta osoitus sovinismin voimasta
Kanerva puhuttaa Latinalaisessa Amerikassa asti

Expressen: Tvingas avgå efter sexskandalen
BBC: Finnish FM loses job over texts
CNN: Finland minister sacked over texts scandal