Lasse Laatusen muistio postiriidasta: Osapuolet elivät umpiossa, eivät välittäneet ulkopuolisille syntyneistä vahingoista

EK-konkarin mukaan työnantajapuoli arvioi väärin pakettilajittelijoiden siirron vaikutukset ja politisoi työriidan.
Ann Selin (edessä), Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen ja Lasse Laatunen joutuivat 24. marraskuuta kertomaan, että taas yksi yritys ratkaista Postin kiista oli epäonnistunut.
Ann Selin (edessä), Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen ja Lasse Laatunen joutuivat 24. marraskuuta kertomaan, että taas yksi yritys ratkaista Postin kiista oli epäonnistunut. © Seppo Samuli / LK

Postiriidassa yhtenä selvityshenkilönä toiminut Lasse Laatunen puolustaa voimakkaasti selvitysryhmän käyttöä ja arvostelee riidan osapuolia muistiossa, jonka hän on lähettänyt valtioneuvoston kanslian ja työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteereille ja entiselle työministerille Timo Harakalle (sd).

Laatunen on Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n entinen johtaja, joka on eläkkeelle jäätyään ottanut etäisyyttä vanhaan työnantajaansa.

Laatusen ja kolmen muun työmarkkinakonkarin ‒ Jukka Ahtelan, Lauri Ihalaisen ja Ann Selinin ‒ muodostaman selvityshenkilöryhmän tehtävänä oli etsiä ratkaisu Postin tytäryhtiöön siirrettyjä 700 pakettilajittelijaa koskeneeseen työriitaan, joka jumitti varsinaisia Postin työehtosopimusneuvotteluja.

Muistiossa Laatunen huomauttaa, että pakettilajittelijoita koskeva työriita oli seurausta työnantajan arviosta, jonka mukaan heidän siirtämisensä halvemman työehtosopimuksen piiriin olisi ollut vietävissä läpi ilman suuria taloudellisia vahinkoja. Tämä arvio osoittautui jälkikäteen vääräksi.