Kuumentunut valtiosihteerivalinta on Katri Kulmunin ja koko hallituksen testi

Päivi Nergin sivuuttaminen olisi arvovaltatappio keskustan puheenjohtajalle ja voisi lisätä poliittisia virkanimityksiä.
Politiikka 21.2.2020 14:30
Sote-soppaa Sipilän hallituksen aikana hämmentänyt alivaltiosihteeri Päivi Nerg ei kelpaa demareille. © Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Päähallituspuolueet sosiaalidemokraatit ja keskusta yrittävät lähiviikkoina ratkaista kiistan valtiovarainministeriön kansliapäällikkönä toimivan valtiosihteerin nimityksestä. Sdp ei haluaisi tehtävään valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) ehdokasta.

Keskustassa tehtävään sopivimpana pidetään alivaltiosihteeri Päivi Nergiä. Puolueessa korostetaan, että Nergillä on kokemusta johtamisesta ja toiminnasta kansliapäällikkönä.

Demareita hiertää Nergin toiminta viime vaalikaudella. Hän oli keskeisesti mukana eduskunnassa kaatuneen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valmistelussa, josta edellinen hallitus ja silloinen oppositiopuolue Sdp riitelivät raivokkaasti.

Nerg on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Hakijoiden joukossa on tunnettuja tohtoreita: valtiovarainministeriön osastopäällikkö Leena Mörttinen, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala (sd) ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok).