Kuopion kumma äänikuningatar on perussuomalaisten Minna Reijonen – ”Äänestettiin henkilöä, ei puoluetta”

Reijonen on tuonut mielipidekirjoituksillaan päätöksenteon lähelle nilsiäläisiä.
Politiikka 10.4.2017 17:18
Ruutukaappaus Minna Reijosen verkkosivuilta.
Ruutukaappaus Minna Reijosen verkkosivuilta.

Perussuomalaiset olivat tämän vuoden kuntavaalien suurimpia häviäjiä. Silti puolueelle tuli alueellisesti myös voittoja.

Kuopiossa perussuomalaisten valtuustopaikat vähenivät yhdeksästä kuuteen. Vaalipiirin ääniharava oli kuitenkin perussuomalaisten Minna Reijonen. Hän sai kuntavaaleissa lähes 1 200 ääntä – kirkkaasti enemmän kuin kukaan muu Kuopion ehdokas.

”Jo ennakkoäänten jälkeen äänimäärä vaikutti hurjan suurelta. Kyllähän tämä on hienoa ja yllättävää”, Reijonen sanoo.

Alkava valtuustokausi on Reijosen kolmas. Hän pääsi ensimmäisen kerran Nilsiän kaupunginvaltuustoon vuonna 2008.

Seuraavissa kuntavaaleissa vuonna 2012 Reijonen sai jo reilut 700 ääntä. Vuotta myöhemmin Nilsiä liittyi Kuopioon, ja kuntaliitoksen jälkeen myös Kuopion kunnanvaltuusto tuli Reijoselle tutuksi. Hän kuuluu myös kunnanhallitukseen.

Mistä perussuomalaisen ehdokkaan suosio oikein kumpuaa?

 

Reijonen arvelee, että hänen aktiivisuutensa on tehnyt vaikutuksen ihmisiin. Hän on ottanut asioihin kantaa, tehnyt valtuustossa ja hallituksessa ahkerasti esityksiä ja kirjoittanut paikallislehtiin mielipidekirjoituksia.

”Eniten kannustavaa palautetta on tullut siitä, että olen tuonut epäkohtia rohkeasti esiin. Ihmiset ovat olleet samaa mieltä asioista. Olen esimerkiksi puolustanut omaishoitajia ja kirjoittanut ammattiini liittyviä kannanottoja.”

Reijonen on koulutukseltaan farmaseutti, ja hän työskentelee Nilsiän apteekissa.

”Ammattinsakin kautta hän on monelle tuttu ja helposti lähestyttävä ihminen”, pohtii Pitäjäläisen päätoimittaja Minna-Liisa Mathalt.

Pitäjäläinen on Nilsiän ja Rautavaaran paikallislehti. Reijonen on kirjoittanut mielipidekirjoituksia ahkerasti myös Pitäjäläiseen.

”Hän ottaa meihinkin usein yhteyttä kertoakseen, mitä tärkeitä asioita valtuustossa on käsiteltävänä”, Mathalt kertoo.

Lähes joka kolmas nilsiäläinen äänestäjä antoi äänensä Reijoselle.

Kotiseudullaan Nilsiässä Reijonen oli suosittu ehdokas. Lähes joka kolmas nilsiäläinen äänestäjä antoi äänensä hänelle.

Mathalt kertoo, että kuntaliitoksen jälkeen nilsiäläiset kokivat Kuopiossa tapahtuvan päätöksenteon etäiseksi. Mielipidekirjoituksillaan Reijonen on onnistunut avaamaan valtuuston toimintaa ja kertomaan, mitä asioita valtuusto milloinkin käsittelee.

”Nilsiäläiset kokivat, että tietoa oli vaikea saada. Reijonen on aktiivisesti kirjoittanut ja tiedottanut valtuuston asioista.”

Perussuomalaisilla ei ole juuri ollut kannatusta Nilsiässä. Mathalt arvelee, että ihmiset ovat äänestäneet Reijosta henkilönä, eivät puolueen perusteella.

”Hän on aktiivinen henkilö, joka on ottanut räväkästi kantaa asioihin. Osasin odottaa hänelle suosiota, mutta en ihan näin paljon.”