Kuntavaalit: Jutta Urpilainen haluaa luoda Sdp:stä politiikan Wikipedia-tiimin

Politiikka 14.10.2008 13:10

Verkossa voi kuka tahansa täydentää Wikipedia-tietosanakirjaa. Sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen mielestä jokaisella pitäisi samalla tavalla olla mahdollisuus jättää puumerkkinsä myös puolueiden ohjelmiin.Jutta Urpilainen

Jutta Urpilainen ajoi Sdp:ssä läpi päätöksen, että puolue alkaa kerätä ihmisiltä heidän unelmiaan. Mitä sitten, jos unelmat eivät vastaakaan demarien maailmankuvaa, uutta puheenjohtajaa varoiteltiin.

”Se juuri on vanhakantaista ajattelua, että on olemassa oikeat ja väärät, hyvät ja pahat, me ja te. Pitää olla avoin ja antaa arvo myös erilaisille mielipiteille”, hän puuskahtaa.

Hyvä esimerkki löytyy verkosta, jossa kuka vain voi täydentää Wikipedia-tietosanakirjaa. Kenellä tahansa pitäisi Urpilaisen mielestä olla samalla tavalla mahdollisuus jättää puumerkkinsä myös puolueiden ohjelmiin.

”Haluaisin luoda Sdp:stä politiikan Wikipedia-tiimin”, hän innostuu.

Urpilainen torjuu napakasti ajatuksen, että huonojen uutisten täyttämä aika ei ole kaikkein otollisinta unelmointiin.

”Päinvastoin. Juuri tällaisen epävarmuuden keskellä tarvitaan tulevaisuudenuskoa. Unelmat ovat tulevaisuuden rakennuspalikoita. Jos ei ole unelmia, yhteiskunta ei mene eteenpäin, vaan kaikki jää pelkäksi näpertelyksi.”

Aina ei tarvitse ensimmäiseksi miettiä, mikä on mahdollista ja mikä ei kerta kaikkiaan käy. Vaihtoehdottomuus oli ymmärrettävää 1990-luvulla, kun Suomi piti saada ylös lamasta, mutta nyt on toinen aika.

”Meillä on pyritty konsensukseen niin vahvasti, että ihmisiltä on hämärtynyt, mikä puolueita erottaa. Tämä näkyy hyvin siinä, että useimmat eivät tutkimuksen mukaan edes tiedä, mitkä puolueet ovat hallituksessa”, Urpilainen kritisoi.

Kannatusprosentteja
ei mainosteta

Urpilainen tietää, että häneltä odotetaan paljon. Sdp:n kannatus on ollut pitkään alamaissa, ja viimeksi puolue jäi eduskuntavaaleissa kolmanneksi keskustan ja kokoomuksen jälkeen. Eero Heinäluoman peli oli pelattu, kun hän ei saanut kurssia käännettyä edes oppositiossa.

Toistaiseksi gallupit eivät ole juuri reagoineet Urpilaisen valintaan. Sdp on niissä lähes tasoissa keskustan ja kokoomuksen kanssa, mutta useammin jäljessä kuin edellä. Yhdessäkään mittauksessa demarit eivät ole yltäneet läheskään edellisten kuntavaalien
tulokseen, 24,1 prosenttiin.

Uuden puoluejohtajan tuskaa lisää myös se, että demarien ehdokashankinta ei onnistunut toivotulla tavalla. Puolue yritti kerätä yli tuhat ehdokasta enemmän kuin viimeksi eli 10000, mutta saikin tuhat vähemmän, 7700. Se ei kuitenkaan kerro Urpilaisen mukaan vain Sdp:n vetovoimasta vaan myös yleisestä poliittisesta apaattisuudesta.

”Politiikka koetaan vieraaksi, ja ihmiset ovat pettyneitä siihen”, hän päättelee.

Sdp:n tavoitteena on kaikesta huolimatta säilyttää suurimman kuntapuolueen asema. Prosentteja ei tällä kertaa mainosteta.

Tavoite
vuodessa 2011

Urpilainen ei halua ottaa vaalituloksesta liikaa paineita. Tähtäin on hänen mukaansa jo asetettu vuoden 2011 eduskuntavaaleihin. Vasta niissä mitataan, miten hän on onnistunut poliittisena johtajana.

”Suuri laiva kääntyy hitaasti. Luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa, eikä sitä pysty palauttamaan millään hokkuspokkustempuilla”, hän selittää.

Ensi alkuun pitää saada ihmiset vakuuttumaan, että Sdp tekee jatkossa arvojensa mukaista politiikkaa. Puolueen uskottavuus ei kestä uusia varallisuusveron poiston kaltaisia lehmänkauppoja. Demarien on myös ollut hankala selittää äänestäjille, miksi monia heidän kritisoimiaan epäkohtia ei hoidettu kuntoon silloin, kun Sdp oli hallituksessa.

Oma pesä on nyt niin tärkeää saada kuntoon, että Urpilainen ei lämpene yhtään ajatukselle, jonka mukaan talouden alamäki vaatisi hallituspohjan laajentamista.

”En yhtään vähättele tilanteen vakavuutta, mutta minusta hallituksen pitäisi mieluummin itse miettiä politiikalleen vaihtoehtoja siltä varalta, että talous kriisiytyisi vielä pahemmin. On huolestuttavaa, jos pääministerikin toteaa, ettei hallituksella ole mitään b-suunnitelmaa.”

Eduskuntavaaleihin on enää kaksi ja puoli vuotta. Urpilaisella on aikaa odottaa. ”Minun ajatteluni lähtee siitä, että hallitukseen mennään vaalien kautta.”

Lue Jutta Urpilaisen laajempi haastattelu Suomen Kuvalehdestä 41/2008 (ilm. 10.10.2008).

Teksti
Tuomo Lappalainen

Kuva
Hannu Lindroos

Osallistu keskusteluun
Kannattaako kuntavaaleissa äänestää?

Lisää kuntavaaleista
Väestö vanhenee ja verotulot jakautuvat yhä epätasaisemmin (SK netti 13.9.2008)