Kuntavaalit 2008: Keskustan rökäletappio nostaa painetta hallituksessa, Erkki Tuomiojan mukaan Sdp julistaa ”unelmahöttöä”

Politiikka 27.10.2008 13:58

”Pidempään on ollut havaittavissa, että keskustan vahvimmilla kannatusalueilla luottamus harjoitettuun politiikkaan on heikentynyt”, ruotii vaalitappiota varapuheenjohtaja Antti Rantakangas. Hän uskoo, että hallituksen sisällä jännitteet keskustan ja kokoomuksen välillä kasvavat. Sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja puolestaan syyttää Sdp:n johtoa ”unelmahötön” julistamisesta.Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen (oik.) ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen tarkkailevat kunnallisvaalien vaaliennusteita Ylen vaalivalvojaisissa Helsingissä 26. lokakuuta 2008.

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen (oik.) ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen tarkkailevat kunnallisvaalien vaaliennusteita Ylen vaalivalvojaisissa Helsingissä 26. lokakuuta 2008.

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas vaatii keskustalta perusteellista ja avointa arviota vaalitappiosta. Tällä asetelmalla tuleviin eduskuntavaaleihin ei voida lähteä, hän sanoo.

Keskustan ja kokoomuksen väliset jännitteet hallituksen sisällä kasvavat, Rantakangas uskoo.

”On syntynyt käsitys, että kokoomus on saanut monia asioita julkisuudessa ’korvamerkittyä’, vaikka niissä on meidän tavoitteita. Se vaatii ministeriryhmältä ja eduskuntaryhmältä skarppaamista.”

Hallituksen aluepolitiikkaa olisi hänen mukaansa linjattava uudelleen. Nyt mielikuva on, että aluepolitiikka ja Pohjois-Suomen ja maaseudun asiat ovat olleet liian vähän esillä päätöksenteossa. Etelän kaupungeissa taas ollaan oltu liikaa samoilla linjoilla kuin kokoomus.

Keskustalainen media
monella linjalla

Keskustan oma media arvioi puolueen kunnallisvaalitappiota erilaisin painotuksin.

Suomenmaan, puolueen pää-äänenkannattajan, pääkirjoituksessa arvioidaan, että keskusta sai osansa pitkästä hallitusvastuusta. Sen sijaan Verkkoapila on pääkirjoituksessa sitä mieltä, että selityksesi ei riitä hallitusvastuu, koska samaa vastuuta kantavat myös vaalivoittajat kokoomus ja vihreät.

Verkkopilan mukaan keskusta kärsi rökäletappion ja lopputulos on murheellinen. Vaalin tulos on protesti ja sillä on – vaikka kysymyksessä olivat paikallisvaalit – merkittävä yleispoliittinen ulottuvuus.

Suomenmaan pääkirjoituksessa rauhoitetaan puolueväkeä, että ”kunnallisvaaleissa ei ratkaista valtakunnan politiikan voimasuhteita” ja ”hyvä hallitus jatkaa kuin ennenkin”.

Verkkoapila muistuttaa, että puheenjohtaja Matti Vanhanen on hävinnyt kahdet kuntavaalit peräjälkeen. Viime eduskuntavaaleissa Vanhanen säilytti täpärästi Anneli Jäätteenmäen hankkiman ykköspaikan. Nyt keskustalta katosi eduskuntavaaleihin verrattuna 130000 äänestäjää.

Tuomioja: ”Unelmahöttö”
ei herätä luottamusta

Sdp.n kansanedustaja Erkki Tuomioja vaatii eduskuntavaaleihin mennessä uudenlaista sosiaalidemokratiaa, joka palauttaa politiikan politiikkaan. Tuomiojan mukaan puolueen vaalitulos oli juuri niin huono kuin mitä saattoi odottaakin.

”Tilanteessa, jossa maa huutaa selkeän sosialidemokratian ja vasemmistolaisen politiikan perään eivät unelmahöttö ja fraasit uudesta keskustasosialidemokratiasta herätä luottamusta”, Tuomioja arvostelee blogissaan.SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen SDP:n kunnallisvaalien vaalivalvojaisissa Paasitornissa Helsingissä 26. lokakuuta 2008.
Puheenjohtaja Jutta Urpilainen Sdp:n kunnallisvaalien vaalivalvojaisissa Paasitornissa Helsingissä 26. lokakuuta 2008.

Torjuntavoitosta ei oppositiopuolueen hänen mielestään kannata puhua, jos ennätysalhainen kannatus polkee paikallaan. Torjuntavoitto-termiä on käyttänyt puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Tuomiojan mukaan Suomessa on ennätysmäärä poliittisesti kodittomia ihmisiä.

Backman: ”Lähiöt
paremmin huomioon”

Sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Backman kehottaa puoluettaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota kaupunkien lähiöpolitiikkaan ja vuokra-asuntopolitiikkaan. Hän uskoo, että perussuomalaiset söivät kannatusta keskustalta sen vahvoilla alueilla ja Ssp:ltä ennen kaikkea kaupunkien lähiöissä.

Backman arveli maanantaina STT:lle, että perussuomalaisilla oli ehkä ennustettuakin parempi tulos. Puolueen menestystä ei hänen mielestään kuitenkaan tule mystifioida; hän ei näe, että tuloksella olisi mitään yhteiskunnallisia tai poliittisia uhkakuvia.

Backman lähti jopa osittain itseruoskintaan, kun hän mainitsi, että perussuomalaiset olisi pitänyt ottaa vakavasti poliittisena kilpailijana siinä missä muutkin puolueet. Hän arveli, että ehkä puolueeseen on kautta linjan suhtauduttu vähän liian kepeästi.

”Sitä ei todellakaan pitää ottaa ainakaan huumorilla. Se on ollut jo ihan vakava poliittinen voima, ja sitä se on varsinkin tästä eteenpäin.”

Sdp:n tulosta ei hänen mielestään voi missään tapauksessa sanoa voitoksi.

Backmanin mukaan eniten painetta vaalituloksesta syntyy hallituksen sisälle. Hän muistutti, että keskustan puheenjohtaja ja puoluesihteeri ovat olleet eri linjoilla vaalikampanjan aikanakin.

Suomen Kuvalehti kertoi keskustan johdon erimielisyydestä ja ”taktinen tappio” -epäilystä 24. lokakuuta.

Professori: Populismi
tuli Suomeen

Tyytymättömyys ratkaisemattomien ongelmien kasautumiseen sai oikeistopopulismin nostamaan Suomessa päätään, arvioi emeritusprofessori Tuomo Martikainen.

Politiikan tutkimuksen asiantuntija luonnehti maanantaina Helsingin Sanomissa kuntavaaleja protestivaaleiksi, joissa perussuomalaiset saivat maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista nostetta.Puheenjohtaja Timo Soini Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa 26. lokakuuta. Perussuomalaiset saivat rökälevoiton kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Timo Soini Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa 26. lokakuuta. Perussuomalaiset saivat rökälevoiton kuntavaaleissa.

Martikaisen mukaan maahanmuuttopolitiikkaa on Suomessa hyssytelty. Hänen mielestään maahanmuutto lisää turvattomuutta ja siten myös populismia erityisesti kaupungeissa.

Martikaisen tutkijakollega Sami Fredriksson suhtautuu oikeistopopulismin viljelyyn varovaisemmin. Hän huomauttaa, että talouspolitiikkansa perusteella perussuomalaiset eivät sijoitu perinteisessä puoluejaottelussa erityisen oikealle.

Perussuomalaiset käyttävät kuitenkin samoja teemoja kuin useat eurooppalaiset populistipuolueet, Fredriksson myöntää.

Vaalit voitti Idolsin
niukasti katsojissa

Ylen kuntavaalilähetys voitti MTV3:n Idolsin täpärästi sunnuntai-illan katsojakilpailussa. Ajalla 19.30-20.30 Ylen vaalilähetystä seurasi Finnpanelin mukaan 797000 katsojaa, kun Idolsilla oli 754000 katsojaa aikavälillä 18.50-19.50.

Ylen vaalilähetystä seurasi puoli yhdeksän uutisten jälkeen 668000 katsojaa, kun Idolsin äänestystuloksen julkistamista katsoi 560000 ihmistä kello 21.40-22.00.

MTV3:n vaalilähetystä katsoi 337000 ihmistä.

Teksti
SK netin toimitus
STT

Kuvat
Martti Kainulainen, Marja Airio ja Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskustelu
PolKom.fi-blogissa

Lisää kuntavaaleista
Kokoomus suurin kuntapuolue, perussuomalaisille rökälevoitto: Lue SK:n vaalianalyysi (SK netti 27.10.2008)
Arvio kuntavaaleista: Keskustan sisäinen valtataistelu sai lisää kierroksia (SK netti 26.10.2008)
Ben Zyskowicz murehtii: Pääministeri Matti Vanhasen asema hankaloituu keskustassa (SK netti 26.10.2008)
Ministeri Mari Kiviniemi keskustan vaalitappiosta: Vaalimainontaa oli liian vähän (SK netti 26.10.2008)
Ylen ennuste nostaa kokoomuksen suurimmaksi kuntapuolueeksi (SK netti 26.10.2008)
Perussuomalaiset jo voittaja (SK netti 26.10.2008)
Ennakkoäänet lupaavat ykkössijaa Sdp:lle (SK netti 26.10.2008)
Vaisut kuntavaalit finanssikriisin varjossa (SK netti 26.10.2008)
Syökö massaliikkeen protesti keskustan kannatusta Kemijärvellä? (SK netti 17.10.2008)
”Kuntaliitos ei ole ainoa ratkaisu (SK netti 16.10.2008)
Jutta Urpilainen haluaa luoda Sdp:stä politiikan Wikipedia-tiimin (SK netti 14.10.2008)
Väestö vanhenee ja verotulot jakautuvat yhä epätasaisemmin (SK netti 13.9.2008)

Muualla netissä
Ylen teksti-tv: kuntakohtaiset äänestystulokset
Ylen vaalisivut
Ylen vaalitulospalvelu