Kuihtuvat kuntavaalit

Puolueet etsivät ehdokkaita ja oikeusministeri pohtii keinoja lisätä äänestysintoa. Kevään vaaleja piristävät suurten kaupunkien pormestarikamppailut.

Pyrkivätkö he pormesteriksi kotikunnissaan? Iiris Suomela (ylh. vas.), Oras Tynkkynen, Anni Sinnemäki, Jan Vapaavuori, Lauri Lyly, Olli-Poika Parviainen, Ilmari Nurminen, Kalervo Kummola, Nasima Razmyar, Matti Apunen, Anna-Kaisa Ikonen, Jaakko Stenhäll, Elina Rantanen, Aki Lindén ja Minna Arve.
Pyrkivätkö he pormesteriksi kotikunnissaan? Iiris Suomela (ylh. vas.), Oras Tynkkynen, Anni Sinnemäki, Jan Vapaavuori, Lauri Lyly, Olli-Poika Parviainen, Ilmari Nurminen, Kalervo Kummola, Nasima Razmyar, Matti Apunen, Anna-Kaisa Ikonen, Jaakko Stenhäll, Elina Rantanen, Aki Lindén ja Minna Arve. © LEHTIKUVA, VIHREÄT

Huhtikuussa pidettäviä kuntavaaleja uhkaavat korona ja hallituksen yritys toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, jossa valtaa kunnilta siirretään perustettaville maakunnille.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mielestä vaaleja ei koronan vuoksi lykätä.

”Vaalit voidaan pitää turvallisesti. Niiden siirtäminen ei ole suunnitelmissa. Kynnys sellaiseen on demokratiassa hyvin korkea. Tilanteen pitäisi olla niin vakava, että meidän kaikkien olisi pakko pysyä kotona”, Henriksson sanoo.

Suurin kuntapuolue kokoomus taistelee asemastaan, jota tavoittelevat sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset. Kamppailua käydään suurimmissa kaupungeissa, joissa myös vihreillä on vahva kannatus.

Vuoden 2017 vaaleissa kokoomus keräsi kolmanneksen ja vihreät yli puolet äänistään kuudessa suurimmassa kaupungissa. Kolmessa niistä on pormestarimalli, jossa kaupungin ykkösvirkamies valitaan valtuuston jäsenistä.

Sisältö