Kuntavaaleissa ratkeaa Orpon kohtalo, kovimmat haastajat ovat jo lähtökuopissa

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon on menestyttävä kuntavaaleissa pysyäkseen puolueen johdossa 2023 eduskuntavaaleihin saakka.
Politiikka 6.9.2020 15:56
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valittiin uudelleen puheenjohtajaksi kokoomuksen puoluekokouksessa Porissa Isomäen jäähallissa lauataina 5. syyskuuta 2020. © Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Koronan kutistamassa vaisussa puoluekokouksessa Porissa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo julisti, että hänen tavoitteenaan on palauttaa kokoomus pääministeripuolueeksi 2023 eduskuntavaaleissa. Sitä ennen Orpon on selviydyttävä huhtikuun kuntavaaleista, joissa kokoomuksella on puolustettavanaan ykköspuolueen asema.

Jos Orpo saa selkäänsä, kokoomus saattaa vaihtaa puheenjohtajan vuoden 2022 puoluekokouksessa. Orpo ei suoraan kytkenyt asemaansa kuntavaalitulokseen. Hän kertoi tekevänsä vaalien jälkeen kokonaisarvion tulevaisuudestaan puoluejohdossa.

Varapuheenjohtajat Antti Häkkänen ja Elina Lepomäki ovat lähtökuopissa puheenjohtajakisaan, jos kuntavaalit menevät kehnosti. Häkkänen sai sunnuntain varapuheenjohtajavaalissa 539 ääntä. Lepomäkeä kannatti 527 kokousedustajaa.