Koronasovellusta saadaan Suomessa odottaa vielä pitkään: lakimuutoksissa kestää viikkoja, sitten alkaa hankkeen kilpailutus

Vaasan keskussairaalassa on testissä jäljityssovelluksen prototyyppi. Valtio ei ole hankkeessa ”virallisesti” mukana.
Politiikka 11.5.2020 16:16
Koronasovellus. Kuvituskuva.
Koronasovellus. Kuvituskuva. © Heiko Junge / AFP / LEHTIKUVA

Koronavirukselle altistuneiden jäljittämistä pidetään yhtenä merkittävänä keinona koronaepidemian hillitsemisessä. Tässä auttaisi mobiilisovellus, joka varoittaisi henkilöä, jos tämän epäillään altistuneen koronavirukselle.

Sovelluksen kautta tiedon saanut voisi jakaa altistumistiedon terveydenhuollolle, joka opastaisi altistunutta potilasta ennen kuin terveydenhuolto ottaa tähän yhteyttä muita tarvittavia toimenpiteitä varten.

Toimiessaan sovellus olisi tehokas ja edullinen tapa jäljittää tautiketjuja ja koronaepäilyjä. Samaan aikaan esimerkiksi tietosuojasta on huolehdittava tiukasti. Viranomaisten pitää hallita tietoa ja sen käyttöä.

Eri maissa sovelluksia on jo käytössä ja kehitteillä. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö toteutti pikavauhdilla korona-mobiilisovelluksesta lausuntokierroksen, joka päättyi 5. toukokuuta. Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus osoitti lisätalousarviossaan 8. toukokuuta mobiilisovellushankkeeseen kuusi miljoonaa euroa.