Korhosen idea ei ottanut tuulta alleen

Politiikka 16.7.2007 07:54

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tyrmäsi keskustan puoluesihteerin Jarmo Korhosen idean puolueiden yhdistämisestä. SK kertoi kesäkuussa, kuinka puoluesihteeri Korhonen virittelee keskustassa valtataistelua.Jarmo Korhonen

STT uutisoi sunnuntaina 15. heinäkuuta:

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ehdottaa, että keskusta ja perussuomalaiset voisivat yhdistyä.

Puolueita yhdistää Korhosen mukaan sama aatepohja ja oppi-isä Santeri Alkio.

Yhdistymisen aikatauluun Korhonen ei ota kantaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kuitenkin tyrmää ajatuksen. Hänen mukaansa keskusta on ilmeisesti huomannut, että perussuomalaisten kannatus on kasvussa, ja tämä on fuusiotarjouksen taustalla.

SK kertoi numerossa 25-26/2007:

Matti Vanhasen (kesk) asema on paljon heikompi kuin maan suurimman puolueen puheenjohtajan ja pääministerin asema voisi olla. Harva pääministeri on joutunut sietämään vastaavankaltaista oman väkensä toistuvaa nilkkaanpotkimista.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen on Vanhasen aktiivisin kampittaja. Hän on jopa esittänyt puoluejohtajalle huonosti peitellyn uhkauksen:

”Tuen Vanhasta, kunhan hän noudattaa keskustan linjaa.” (HS, 8.6.2007). Puoluesihteeri on sanonut, ettei hyväksy hallituksen kaavailemaa päivähoidon nollamaksuluokan poistoa (Suomenmaa, 7.6.2007).

Korhonen teki irtioton Sipoo-kysymyksessäkin. Hän sanoi kunnioittavansa kuntien autonomiaa, vaikka Vanhanen on puolustanut Sipoon osien liittämistä Helsinkiin (HS, 13.6.2007). Vanhasen halu jäävätä itsensä Sipoo-asiasta päätettäessä selittynee juuri Korhosen viestittämillä keskustan kenttäväen tunnoilla. Maakunnissa elää pelko, että aluekeskukset alkavat laajemminkin himoita pienten kuntien maita.

”Takametsien miehet” nostivat Korhosen puoluesihteeriksi keskustan viime kesän puoluekokouksessa. Vanhasen suosikin, pääministerin talouspoliittisen neuvonantajan Mikko Alkion voittanut Korhonen kokee saaneensa niin vahvan mandaatin, ettei hänellä ole tarvetta pitää kynttiläänsä vakan alla.

Puoluesihteeri on miehittänyt Töölön Apollonkadun puoluetoimiston ja verkkolehti Apilan omilla luottohenkilöillään.

Hän näytti voimansa myös keskustan ministereistä päätettäessä. Mies runnoi vuosia sivuraiteella olleen Paavo Väyrysen valtioneuvoston jäseneksi. Väyrynen on jo ehtinyt moittia Vanhasen kakkoshallituksen keskustaministerien starttia ”haparoivaksi” ja kehottanut näitä kuuntelemaan kenttää (HS 12.6.2007). Merkittävä osa keskustan itä- ja pohjoissuomalaisesta kenttäväestä vierastaa Vanhasen liberaalia suuntausta.

Väyrysen mielestä yksityiskohtaiset hallitusohjelmat kahlitsevat hallituksen työskentelyä. Tämäkin on luettavissa moitteeksi Vanhaselle. Pääministeri onnistui pitämään varsinaisten hallitusneuvottelujen ohjat hyvin käsissään ja hallitusohjelma on pitkälti hänen ja kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen luomus.

Väyrysen omatkin pyrkimykset selittänevät hänen täsmällisiin hallitusohjelmiin kohdistamaansa tyytymättömyyttä. Saattaa olla, että ulkomaankauppaministeri olisi halunnut ottaa ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok) luovuttamat pohjoismaiset yhteistyöasiat omaan salkkuunsa. Ehkä Väyrystä sapettaa, että pääministeri noudatti hallitusneuvotteluissa sovittua puolueiden työnjakoa ja salli tehtävien siirron kokoomuslaiselle asuntoministeri Jan Vapaavuorelle.

Lehtomäen profiilinnosto

Ympäristöministeri Paula Lehtomäkikin (kesk) oli tyytymätön tapaan, jolla Vanhanen hoiti pohjoismaisten yhteistyötehtävien uusjaon. Lehtomäki käytti asiasta kitkerän puheenvuoron ensin keskustan ministeriryhmässä ja pyysi sittemmin valtioneuvostossa tehtävien hoitoon liittyvät asiat viikoksi pöydälle. Tilanne oli nolo sekä Vanhaselle että presidentti Tarja Haloselle, joka oli jo ehtinyt määrätä Vapaavuoren hoitamaan pohjoismaisia asioita.

Lehtomäen manööveriä pidetään profiilinnostona. Nuori ja arvostettu ministeri lienee keskustan tuleva puheenjohtaja. Kuhmolaisella on myös keskustan ”perinteisen siiven” tuki. Sekä Korhosen, Väyrysen että varapuhemies Seppo Kääriäisen tiedetään kannattavan Lehtomäkeä seuraavaksi keskustajohtajaksi. Operaatio-Lehtomäki lienee ensimmäinen asia noin 15 vuoteen, jossa Väyrynen ja Kääriäinen ovat samalla puolella.

Vanhanen saanee jatkoajan ensi vuoden kesäkuun puoluekokouksessa. Seuraaviin eduskuntavaaleihin hän tuskin keskustaa enää vie. Mies on tiettävästi jo nyt ilmoittanut keskustan sisäpiireille, että hän luopuu puheenjohtajuudesta puoluekokouksessa 2010. Aika näyttää, säilyttääkö hän pääministeriyden ja puoluejohtajuuden edellyttämän arvovallan siihen saakka. Lähes viikoittainen lööppijulkisuus ei ainakaan asemia vahvista.

Teksti Matti Simula
Kuva Petri Kaipiainen

SK 25-26/2007