Kommentti: Marinin hallitus ei tehnyt mitään pienpanimoyrittäjien hyväksi – Eduskunta on STM:n virkamiesten mielipiteiden vanki

Suomessa myydään alkoholia yli 16 000 paikassa. Silti Alkon monopolia perustellaan kansanterveydellä. Asia vaatisi poikkitieteellisen laajan tutkimuksen monopolin hyödyistä ja haitoista.
Politiikka 10.3.2021 20:31
Pienpanimo-oluita kaupan hyllyllä. Kuvituskuva.
Pienpanimo-oluita kaupan hyllyllä. Kuvituskuva. © Vesa Moilanen / Lehtikuva

Koronatilanne on jälleen siinä pisteessä, että ravintolat ovat pääosin suljettu ja moni yrittäjä kirjaa joka päivä jopa tuhansien eurojen tappioita.

Suomessa on Valviran tilastojen mukaan 9 400 yritystä, joilla on anniskelulupa. Ravintoloille myönnettävillä luvilla saa myydä kaikkia alkoholijuomia oluista viinoihin. Tämän lisäksi viranomainen on myöntänyt 6 370 vähittäismyyntilupaa pääosin kaupoille ja kioskeille, joissa myydään mietoja alkoholijuomia.

Alkolla on Suomessa monopoli, jota on perusteltu kansanterveydellisillä syillä. Jo pelkästään Valviran tilastot osoittavat, että Suomessa saa alkoholia käytännössä kaikkialta. Kysymys kuuluukin, miten Alkon monopolia voidaan perustella edelleen kansanterveydellisellä syyllä?

Monopolin suojelu on johtanut siihen, ettei Suomessa sallita edes pienpanimoiden etämyyntiä kuluttajille, ja viranomaiset väittävät toistuvasti etämyynnin olevan laitonta myös ulkomailta. Näin ei käytännössä ole, sillä etämyyntiä ei ole Suomen laissa kielletty.