Kommentti: Marinin hallituksen arpajaislakiesitys on epäonnistunut tekele – pelaajien raha on tärkeämpää kuin haittojen torjuminen

Kommentti: Jos pelihaitat olisivat poliitikkojen ja virkamiesten listalla ensimmäisellä sijalla, laissa ei yhtä aikaa yritettäisi kerätä edunsaajille mahdollisimman paljon rahaa ja naamioida se näennäiseen huoleen pelihaitoista.
Ihmisiä pelaamassa automaateilla kauppakeskus Kaaressa Kannelmäessä Helsingissä 6. elokuuta 2019. © Martti Kainulainen/Lehtikuva

Johan sitä onkin jumpattu. Uutta arpajaislain ”kakkososaa”.

Edellinen Juha Sipilän (kesk) hallitus ei saanut sitä aikaiseksi, ja nykyinen Sanna Marinin (sd) hallitus on veivannut sitä jo puolitoista vuotta.

Nyt suomalaista rahapelikulttuuria ohjaavat uudet lakipykälät ovat siinä pisteessä, että hallituksen esitys uudeksi arpajaislaiksi on lähtenyt lausuntokierrokselle.

Lakia varten on kuultu asiantuntijoita ja tietenkin kaikkia niitä tahoja, jotka jollakin tapaa hyötyvät pelaajien rahoista. Virallisesti heitä kutsutaan sidosryhmiksi.

Hallitus on viestinyt ponnekkaasti, että se haluaa puuttua rahapelihaittoihin ja muun muassa pelien laittomaan markkinointiin.