Kolmipyörähallitus – Ohjelma on kuin ruotsinlaivan voileipäpöytä

Uutisanalyysi: Keskustan kannalta hallituspohja on taktisesti nerokas oivallus.
Hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk) valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Helsingissä 13. toukokuuta 2015. © Martti Kainulainen / Lehtikuva

Juha Sipilän (kesk) kolmipyörähallituksen ohjelmasta on ensimmäisten makupalojen perusteella tulossa kuin ruotsinlaivan voileipäpöytä: runsas kattaus, josta kaikki mukanaolijat voivat poimia mieleisensä herkut.

”Aleksi korostaa toisia lauseita, minä korostan tiettyjä lauseita”, perussuomalaisten Timo Soini tiivisti pelin hengen keskiviikkona 12. toukokuuta hallitusneuvottelujen lomassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa esiteltiin neuvotteluissa syntyneet EU-, maahanmuutto- ja ulkopoliittiset linjaukset.

Nähtäväksi jää, miten tämä rusinat pullasta -periaate toimii käytännössä, kun arki alkaa, eikä yksikään mukana oleva puolue voi soveltaa hallitusohjelmaa valikoivasti.

 

Alexander Stubb (kok) oli silminnähden tyytyväinen Sipilän esittelemään visiopaperiin, jossa heti kärkeen todetaan, että vuonna 2025 Suomi on avoin ja kansainvälinen, kieliltään (monikossa) ja kulttuuriltaan rikas maa.