Kolme isoa puoluetta hävisivät EU-vaaleissa

Politiikka 7.6.2009 20:22

Sunnuntaiset EU-vaalit olivat kurja tulos kolmelle suurimmalle puolueelle eli keskustalle, kokoomukselle ja SDP:lle. Ne menettivät kukin yhden paikan, kun kaikki Suomen äänet oli laskettu vähän ennen yhtätoista illalla.

Timo Soini
Timo Soini oli Eurovaalien ylivoimainen äänikuningas. Kuva Kaisa Rautaheimo

Vaalien voittajiin kuuluivat pienet puolueet, etenkin perussuomalaiset, joiden puheenjohtaja Timo Soini kiskaisi kotiin huikeat yli 130000 ääntä. Näin jatkui perussuomalaisten viime eduskuntavaaleista alkanut vaalivoittoputki.

Myös vihreät voittivat yhden lisäpaikan, kun Satu Hassin lisäksi Brysseliin lähtee entinen meppi Heidi Hautala. RKP pystyi myös pitämään paikkansa, vaikka se näytti ennakolta olevan tiukkaa.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen selitti tappiota hallitusvastuulla. Vielä vaali-iltana Vanhanen ei lähtenyt vetämään enempää johtopäätöksiä tappiosta omalta osaltaan.

”Tämä oli yksi välimittaus muiden joukossa”, hän kuittasi.

Toinen hallituspuolueen häviäjä eli kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen arvioi, että perussuomalaisten kannatuksen nousulla EU-vaaleissa voi olla vaikutus myös kotimaan politiikkaan. Hän ei tosin vielä sunnuntai-iltana osannut sanoa, mikä tämä vaikutus olisi.

Myös SDP:n vuoden vanhan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kasvoilta paistoi pettymys, sillä puolueen tavoitteena oli kolme paikkaa.

Voitonriemua uhkunut Timo Soini uskoi onnistuneensa viemään ääniä keskustan ja vasemmiston lisäksi myös kokoomukselta.

”Kyllä sielläkin on ihmisiä, joille ei tämä uskomaton ruusuntuoksuinen hehkutus mene läpi”, Soini naureskeli kokoomuksen yltiöpositiiviseen kampanjointiin viitaten.

Keskustalle tappiota jo neljännen kerran

Keskustan vaalitappio käynnistää varmasti puolueen sisäisen pyykinpesun. Puolue menettänyt Matti Vanhasen johdolla kannatustaan nyt neljä kertaa peräkkäin: näissä EU-vaaleissa, lokakuun kuntavaaleissa, vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ja vuoden 2006 presidentinvaaleissa. Eduskuntavaaleissa tosin säilyi suurimman puolueen paikka niukin naukin eli yhden äänen enemmistöllä.

Mitä Vanhaselle siis näiden vaalien jälkeen tapahtuu? Vanhasen lähtöä povattiin jo hävittyjen kuntavaalien jälkeen, mutta puheenjohtajan ja pääministerin vaihtoon ei kovin kepeästi ryhdytä, ei vaikka köniin taas tulikin. Keskustalla on ohjelmassa puoluekokous ensi vuoden kesäkuussa, ja voi olla, että äänet koventuvat uuden puoluekokouksen lähetessä ja siellä puoluejohdon uusimisen puolesta.

Mahdollisesti vaihtoon halutaan jälleen myös puoluesihteeri Jarmo Korhonen, jonka vastuulla oli näiden vaalien organisointi ja kenttätyö. Korhonen yritti vielä viimeisellä viikolla ennen vaaleja vakuuttaa joukkojaan pelottelemalla sinipunahallituksella kahden vuoden kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa, elleivät keskustalaiset lähde äänestämään. Vetoomus oli turhaa.

Puoluesihteeri Korhonen oli sunnuntaina keskustan suorituksesta melko vaitonainen mies.

”Ei voi muuta kuin onnitella Timo Soinia”, hän tokaisi.

Teksti Johanna Vesikallio / STT

Paikat puolueittain

Kokoomus: 3

Keskusta: 3

Sdp: 2

Vihreät: 2

Perussuomalaiset: 1

Rkp: 1

Vasemmistoliitto: 0

KD: 1

Muut: 0

[Kuvat:eurovaalit]

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.