Neljä vuotta riitti

Neljä kansanedustajaa luopuu paikastaan yhden kauden jälkeen. Yhdelle politiikka oli liian hidasta, toiselle kaukana ja kolmannelle raskasta. Neljäs päätti asian jo ennakkoon.

politiikka 05.04.2019 06:00
Milka valtanen
Antero Vartian (vihr), Jaana Laitinen-Pesolan (kok), Hanna Halmeenpään (vihr) ja Anne Bernerin (kesk) kansanedustajaura jää yhteen kauteen.
Antero Vartian (vihr), Jaana Laitinen-Pesolan (kok), Hanna Halmeenpään (vihr) ja Anne Bernerin (kesk) kansanedustajaura jää yhteen kauteen. © Kuvat: Jussi Partanen, Heikki Saukkomaa / LK

Liikenne- ja viestintäministerin päätöstä paheksuttiin, vaikka siitä oli tiedetty jo neljä vuotta.

Ruotsalainen Dagens Industri kertoi helmikuussa 2019, että keskustan Anne Berner oli ehdolla ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen, eikä asettuisi ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Jo yksi Bernerin vaalilupauksista vuonna 2015 oli ollut, että hän jäisi yhden kauden edustajaksi.

Myös kolme muuta ensimmäisen kauden edustajaa on päättänyt jättää eduskunnan vapaaehtoisesti yhden kauden jälkeen. He kuitenkin tekivät päätöksensä vasta kautensa aikana.

Edustajat ovat vihreiden Antero Vartia, vihreiden Hanna Halmeenpää ja kokoomuksen Jaana Laitinen-Pesola.

Suomen Kuvalehti kävi tekoälyn avustuksella läpi kaikki näiden edustajien puheenvuorot sekä lakialoitteet ja kirjalliset kysymykset joissa edustajat ovat olleet mukana. Niistä syntyi listaus aihepiireistä, joita edustajat ovat eniten käsitelleet.

Sisältö