Kokoomus perääntyy valtaoikeuskiistassa

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
ilkka suominen
Entinen puhemies Ilkka Suominen, rouva Tellervo Koivisto ja presidentti Mauno Koivisto eduskunnan 100-vuotisjuhlissa toukokuussa 2007. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Kokoomus ei enää vaadi presidentin ulkopoliittisen vallan karsimista niin rajusti kuin vielä jokin aika sitten. Puoluetta Christoffer Taxellin (r) johtamassa perustuslakikomiteassa edustava Ilkka Suominen vahvistaa Suomen Kuvalehdelle, ettei kokoomus enää vaadi muutoksia perustuslain kiistellyn 93. pykälän sanamuotoon.

Kyseisen pykälän mukaan “Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa”. Presidentti Tarja Halonen on pitänyt tärkeänä, että nimenomaan presidentti mainitaan ensin, suoremmassa yhteydessä johtaa-verbiin. Sosiaalidemokraatit ja myös muut oppositioryhmät ovat olleet presidentin kanssa samoilla linjoilla. Kokoomus on halunnut kääntää järjestyksen toisinpäin.

“Ymmärtääkseni toimikunnassa ollaan jo aika pitkälti yksimielisiä, että ei mentäisi puuttumaan siihen pykälään, missä on ensimmäisenä mainittu tasavallan presidentti ja sitten vasta valtioneuvosto”, tämän viikon Suomen Kuvalehdessä haastateltu Suominen kertoo.

Vielä kesän 2008 puoluekokouksessa kokoomus hyväksyi Suomisen johdolla valmistellun kannanoton, jonka mukaan ulkopolitiikan johtamisvalta pitäisi siirtää kokonaan hallitukselle. Suomisen mukaan kokoomuksen periaatteellinen kanta ei ole muuttunut, mutta komiteatyössä on ollut pakko ottaa käytännön realiteetit huomioon. Perustuslain uudistusta ei saada voimaan ennen seuraavia presidentinvaaleja ilman sosiaalidemokraattien tukea.

“Niin pitkälle mennään kuin tässä ollaan halukkaita”, Suominen muotoilee.

Kokoomus haluaisi edelleen pitää kiinni korkeimman hallinto-toikeuden presidentin Pekka Hallbergin ehdottamasta mallista, jonka mukaan presidentin nykyiset tehtävät säilyisivät, mutta hänet sidottaisiin kiistatilanteissa hallituksen tahtoon.

“On aika kohtuullista, että jos neuvottelujen jälkeen ei päästä tulokseen, tasavallan presidentin kanta ei ole se, jonka mukaan mennään”, Suominen perustelee.

Perjantaina 15. tammikuuta ilmestyvä Suomen Kuvalehti 2/2010 kertoo perustuslakiuudistuksen nykytilanteesta laajemmin.