Eurovaalit: Kokoomus ja keskusta selvisivät kuiville

Vasemmistoliitto nipisti paikan vihreiltä, Sdp:lle puoluehistorian surkein tulos.
Politiikka 25.5.2014 22:56
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä heittää ylävitoset puolueen eurovaaliehdokkaan Paavo Väyrysen ja tämän vaimon Vuokko Väyrysen seistessä oikealla puolueen europarlamenttivaalien vaalivalvojaisissa Helsingissä 25. toukokouuta 2014. © Markku Ulander / Lehtikuva

Eurovaalien tulos oli helpotus kokoomuksen eroavalle puheenjohtajalle Jyrki Kataiselle ja keskustajohtaja Juha Sipilälle. Sosiaalidemokraateille ja vihreille vaalien tulos oli surkea.

Puheenjohtajan ja pääministerin tehtävät jättävä Katainen pääsi tavoitteeseensa. Hän lähtee suomalaisesta politiikasta tilanteessa, jossa kokoomus on suurin eduskunta-, kunta- ja europuolue. Lisäksi kokoomus sai vuonna 2012 ehdokkaansa Sauli Niinistön tasavallan presidentiksi.

Kokoomus sai parlamenttiin kolme paikkaa. Ääniharava Alexander Stubbin siirtyminen mepiksi riippuu kokoomuksen puoluekokouksesta. Stubb oli vaalien ylivoimanen ääniharava. Se on puheenjohtajaksi ja pääministeriksi pyrkivälle Stubbille hyvä pohja puoluekokouksen äänestykseen, jossa hänen on voitettava sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.