Orpo väläyttää vähemmistöhallitusta

Kokoomus ikävöi valtaan, mutta keskusta on haluton porvariyhteistyöhön ja aikoo jatkaa punamullassa.

Politiikka 11.09.2020 06:00
vappu Kaarenoja HEIKKI vento
Keskustan uusi puheenjohtaja Annika Saarikko ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kohtasivat eduskunnassa 8. syyskuuta. Taustalla istui kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk).
Keskustan uusi puheenjohtaja Annika Saarikko ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kohtasivat eduskunnassa 8. syyskuuta. Taustalla istui kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk). © MARKKU ULANDER/LK

Kokoomus ei aio sopeutua uuteen rooliinsa oppositiopuolueena odottamaan vuoden 2023 eduskuntavaaleja. Puolue potee yhä krapulaa kevään 2019 hallitusneuvotteluista, joissa se ajautui oppositioon.

Porin puoluekokouksessa viikonvaihteessa puheenjohtaja Petteri Orpo vahvisti, että kokoomus on valmis hallitusvastuuseen.

”Jos hallitus ei ryhdistäydy ja ryhdy tekemään tarvittavia päätöksiä, se ei ansaitse jatkaa. Välikysymys tehdään sillä mielellä, että silloin tarkoitus on kaataa hallitus ja saada maahan toimintakykyinen hallitus”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan uusi hallitus pitäisi koota hajottamatta eduskuntaa. Se voisi tarkoittaa jopa porvarillisen vähemmistöhallituksen kokoamista.

”Sekin on mahdollinen. Hallitus on pyrittävä kokoamaan hajottamatta eduskuntaa. En ole vähemmistöhallituksesta kauhean innostunut. Vaalit ovat viimeinen vaihtoehto”, Orpo sanoo.

Sisältö