Sote-kapina ei horjuta Petteri Orpoa – Jan Vapaavuoren kritiikki saa silti virtaa laskevasta kannatuksesta

Petter Orpo on jo väläyttänyt mahdollisuutta, että kokoomus kääntäisikin sote-asiassa peukalonsa alaspäin.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (oik) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori Helsingin kevätmessuilla Messukeskuksessa 6. huhtikuuta 2017.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (oik) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori Helsingin kevätmessuilla Messukeskuksessa 6. huhtikuuta 2017. © EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Politiikka on sote-uudistuksen kiemuroiden takia nyt täynnä draamaa, mutta kokoomuksen Turussa viikonloppuna 9.-10. kesäkuuta pidettävästä puoluekokouksesta ei silti odoteta kovin myrskyisää.

Puheenjohtaja Petteri Orpon asema on vakaa siitä huolimatta, että sote- ja maakuntauudistus on repinyt myös kokoomuksen rivit sekaisin. Joukko suurten kaupunkien edustajia on asettunut Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren johdolla avoimeen kapinaan Juha Sipilän (kesk) hallitusta vastaan.

Viimeksi maanantaina Ylen A-studiossa Vapaavuori arvosteli uudistusta rajusti ja syytti kokoomusta periaatteidensa myymisestä. Hänen mukaansa uudistus ei ole valtiontalouden kannalta vastuullinen eikä helpota kestävyysvajeen nujertamista. Kokoomukselle tärkeä valinnanvapauskin uhkaa vesittyä.